Robert Wilson ustvarja v gledališču, ukvarja se z oblikovanjem in z videoumetnostjo. Zasnoval in režiral je tudi opero o življenju in delu Marine Abramović. V pariškem Louvru je lani pripravil razstavo Dnevne sobe (na fotografiji). Od sodobnih umetnikov ga navdušuje Lady Gaga – s svojo discipliniranostjo in perfekcionizmom, notranjo koncentracijo in lepoto. Zanjo je ustvaril tudi nekaj glasbenih videospotov. Največji navdih pa najde v življenju.
Robert Wilson ustvarja v gledališču, ukvarja se z oblikovanjem in z videoumetnostjo. Zasnoval in režiral je tudi opero o življenju in delu Marine Abramović. V pariškem Louvru je lani pripravil razstavo Dnevne sobe (na fotografiji). Od sodobnih umetnikov ga navdušuje Lady Gaga – s svojo discipliniranostjo in perfekcionizmom, notranjo koncentracijo in lepoto. Zanjo je ustvaril tudi nekaj glasbenih videospotov. Največji navdih pa najde v življenju. "Svet je knjižnica," je povedal za Wall Street Journal. Foto: EPA
Ko je Jarmuscha poklical Kline, da bi delala skupen projekt, je Jarmusch rekel, da si je vedno želel delati nekaj o Nikoli Tesli. Delo pri operi so prekinjali številni drugi projekti. Med drugim je lani predstavil film Večna ljubimca s Tildo Swinton. Foto: EPA

, ki bo mesto ravnateljice Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) prevzela 1. septembra, je trenutno na delavnici v Wilsonovem centru Watermill v Water Millu v državi New York. Kot poroča Večernji list, je za to od hrvaškega Ministrstva za kulturo prejela 10.000 dolarjev izredne podpore. V svoji kandidaturi za mesto ravnateljice HNK sicer ni navedla koprodukcije o Tesli, je pa v svojem programu izpostavila mednarodne koprodukcije, pri čemer jo ministrstvo podpira.
Več informacij bo Vrgočeva predstavila na novinarski konferenci po vrnitvi iz New Yorka. Kot je potrdil pomočnik ministrice za kulturo Vladimir Stojsavljević, dogovori za sodelovanje potekajo, drugih informacij o projektu pa nima. Poudaril je, da jih projekt ne bo stal veliko, saj Hrvaška denarja nima.
Tesla navdihuje velike umetnike
Kot so poročali tuji mediji, Jarmusch premiero napoveduje v jeseni 2015 ali začetku leta 2016. Jim Jarmusch in Phil Kline, prijatelja in sodelavca od 80. let, ko sta skupaj ustanovila skupino The Del-Byzanteens, sta se o skupnem projektu pogovarjala že leta 2008 in Jarmusch je predlagal, da bi se ukvarjala z Nikolo Teslo, ki ga navdušuje že dolgo. Navdihnil je tudi prizor v njegovem omnibusu Kava in cigarete iz leta 2003. V tem Jack White iz skupine The White Stripes, prav tako občudovalec dela Nikole Tesle, navdušeno pripoveduje Meg White o tem slovitem izumitelju.
S Teslo je od svojih študentskih dni obseden tudi Robert Wilson, znameniti avantgardni gledališki režiser. Navdihujejo ga njegove ideje o električni energiji in eleganca njegovih oblačil, je povedal v intervjuju za Wall Street Journal režiser, ki med drugim načrtuje tudi novo opero s Philipom Glassom na podlagi arabskih pripovedi Tisoč in ena noč.