Foto:
Foto:
Na odru je hkrati več kot le po en par igralcev, kar lahko privede do zabavnih prizorov.
Janez Starina in Ljerka Belak pred ločitvijo ...

Drama Richarda Beana se dogaja v luksuznem apartmaju za mladoporočence, v katerem svojo poročno noč preživljata Ed in Irena. Zakonca se vanj vrneta po 25 letih, ko je njun zakon v hudi krizi, nazadnje pa v njem podpišeta ločitvene obrazce. Par v treh življenjskih obdobjih upodabljajo Jana Zupančič, Saša Tabaković, Boninsegna, Boris Kerč, Ljerka Belak in Janez Starina.

V Sloveniji le leto po britanski premieri
Komedijo je po prevodu Irene in Zdravka Duše režirala Katja Pegan, Alan Hranitelj je avtor kostumografije, Damijan Cavazza pa si je zamislil scenografijo. Pri nastajanju predstave sta sodelovala tudi dramaturginja Ira Ratej in Mirko Vuksanović, ki je poskrbel za glasbeno opremo predstave, prvič uprizorjene lani januarja v londonskem gledališču Royal Court Theatre.

Navdih v rojstnem mestu, polnem zanimivih zgodb
Richard Bean navdih za dramska dela črpa v svojem rojstnem mestu Hull, nekoč cvetočem ribiškem mestu, danes pa le še žalostnem ostanku nekdanjega uspeha. V njem najde številne bizarne like, nenavadne zgodbe in tragične usode. Tragično se konča tudi komedija Zakonski apartma, saj se Ed, ki se zdaj imenuje Dreko, odloči končati življenje. Ne predstavlja si namreč življenja brez Irene, ki jo še vedno globoko ljubi. Irene, ki je moža v zakonu varala, ker se je počutila preveč odtujeno, pa se odloči za študij prava.

A začetne nerodnosti zaljubljencev, dogodivščine para srednjih let, majhne razlike, ki čez leta postanejo vir nenehnih prepirov, druge pikantnosti iz zakonskega življenja in duhoviti dialogi kljub vsemu poskrbijo, da si drama še vseeno zasluži naziv komedije.

Bean med bolj svežimi britanskimi dramatiki
V Veliki Britaniji Beanova dela uprizarjajo od leta 1999, ko je bila na oder gledališča Canal Cafe Theatre postavljena njegova drama Od Rats and Men (O podganah in ljudeh). Njej so sledile drame, kot so Toast, Unsinkable, The Mentalists in The God Botherers.

Pri srcu ji je ustvarjanje za otroke in ljubitelje komedij
Režiserka predstave Katja Pegan najraje ustvarja za otroke in mladino, tako med njene zadnje režijske podvige sodi delo Blazno resno zadeti v kranjskem Prešernovem gledališču, pri ustvarjanju za odrasle pa se najraje loti komedij. Peganova je bila tudi pobudnica in prva umetniška direktorica Primorskega poletnega festivala, umetniški vodja Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici, od leta 2002 pa vodi Gledališče Koper.