Ženitev, komična opera v dveh dejanjih, ki bo drevi premierno uprizorjena na odru Cankarjevega doma (CD), je nastala leta 1953 za televizijski medij. Istega leta je doživela premiero v ZDA, nato pa je bila predelana za operni oder.

Zasedba komične opere Ženitev. Foto: Cankarjev dom/Facebook

Nikolaj Gogolj v svojem dramskem delu parodira "praktične" razloge, ki ljudi ženejo v poroko, zato to ni komedija o ljubezni, temveč o trgovanju in preračunljivem načinu izbiranja partnerja. "Izjemni Gogoljevi liki, ki jih je skladatelj Martinu uglasbil, so tudi v današnjem času enako živi in smešni, razlogi za ženitev naših protagonistov pa enako absurdni, kot so bili v času nastanka te komedije leta 1832," so zapisali v CD-ju.

Med najbolj znana dela Nikolaja Gogolja (1809–1852) spadajo Večeri na pristavi blizu Dikanjke, Nevski prospekt, Dnevnik blazneža, Mirgorod, Taras Buljba, Nos, Kvartopirci, Mrtve duše, Revizor in tudi Ženitev. Foto: Wikipedia

Peta sezona šova Sanjska ženitev
Nana Milčinski je opero prestavila v sodobni čas v televizijski studio, kjer se snema peta sezona šova Sanjska ženitev. Studio je s težavo našel "sanjsko nevesto" Agafjo, ki šteje že 43 pomladi, pa tudi snubci so nadvse nenavadni. Predvsem Podkoljosin nikakor ni prepričan, da si želi poroke, prijatelj Kočkarjov ga mora skoraj privleči v studio. Med vsemi je najbolj suverena televizijska zvezda Fjokla Ivanova, ki uživa v soju žarometov.

V Ženitvi nastopajo Rok Bavčar, Katja Konvalinka, Irena Yebuah Tiran, Klemen Torkar, Barbara Sorč, Žiga Kasagić, Gregor Ravnik, Janko Volčanšek, Manca Kosi in Matej Prevc, spremljal jih bo Orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča pod vodstvom Simona Dvoršaka.

Libreto je v slovenski jezik prevedel Klemen Torkar, kostumografijo je pripravila Maja Možic, scenografijo pa Jaro Ješe. Postavitev je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča, Cankarjevega doma in Festivala Velenje.

Predstava bo premierno na ogled drevi ob 20. uri v Cankarjevem domu, 16. oktobra pa bo uprizorjena na Festivalu Velenje, nato pa še 18. oktobra v Kulturnem domu Krško.