Lutkovna predstava, ki se začne z Ježkovimi besedami:
Lutkovna predstava, ki se začne z Ježkovimi besedami: "Zvečer, ko se mi po malem odpravljamo spat, se na nebu zvezde zbude," se je z občasnimi prekinitvami obdržala na repertoarju ljubljanskega lutkovnega gledališča vse do danes. Pohvali se lahko z več kot 640 ponovitvami in okoli 85.000 obiskovalci. Foto:
V LGL-u praznuje Zvezdica zaspanka

Zvezdica Zaspanka je bila v gledališču prvič uprizorjena leta 1956 v režiji Jožeta Pengova, izvirne lutke za predstavo pa je ustvarila Mara Kralj.

"Že hitiiim, že letiiim!"
Sobotni program se bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana začel ob 10. uri z uprizoritvijo Zvezdice Zaspanke, ki jo je leta 2009 obnovil Matjaž Loboda. Pred gledališčem se bo ob isti uri začela lutkovna delavnica, na kateri bodo otroci lahko izdelovali nakit, se preizkusili v poslikavi obraza, stripar Dr. Horowitz pa bo risal portrete otrok. Ob 11.30 bodo zbranim omogočili ogled notranjščine gledališča, pripravili pa bodo tudi torto. Ob 12. uri bo sledila še ena uprizoritev zgodbe o zvezdici, ki prileti z neba, da bi v človeku vzbudila ljubezen.

Zvezdica Zaspanka je pustila pečat na številnih generacijah otrok, ki so odhajali spat ob besedah "Že hitiiim, že letiiim"! Pravljica pripoveduje zgodbo o zaspani zvezdici, ki z zamujanjem v službo na nebu povzroča zmedo na zemlji, obenem pa ponuja tudi zgodbo o srčnosti in ljubezni. Predstava, ki si jo otroci lahko ogledajo danes, ni čisto enaka prvi uprizoritvi. Današnje lutke so namreč narejene po starih načrtih, fotografijah in filmskem zapisu, saj so originalne zgorele v požaru leta 1972. Zvezdico Zaspanko se upodobili tudi v slikanici in na filmu.

V LGL-u praznuje Zvezdica zaspanka