Iz pepela vstala Zvezdica Zaspanka je spet privršala na  ljubljanski oder. Foto: Žiga Koritnik, arhiv LGL
Iz pepela vstala Zvezdica Zaspanka je spet privršala na ljubljanski oder. Foto: Žiga Koritnik, arhiv LGL
Ljubljansko lutkovno gledališče je premiero Zvezdice Zaspanke načrtovalo že lani, ko je praznovalo 60. obletnico delovanja, vendar pa se je izkazalo, da bo za avtentično obnovitev potrebno več dela, kot so predvidevali. Foto: Žiga Koritnik, arhiv LGL
Ob premieri obujene Zvezdice je dvojnico prvotne lutke na obisk v Ljubljano pripeljala Svetlana Gnutikova iz Muzeja lutk Sergeja Obrazcova. Foto: Žiga Koritnik, arhiv LGL

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je za mnoge otroke in današnje odrasle prva ustanova, v kateri se spoznajo z gledališko umetnostjo. V sezoni 2008/09 LGL praznuje šestdesetletnico delovanja, obenem pa zaznamuje 40. obletnico smrti Jožeta Pengova, takratnega direktorja LGL-ja, ki je pravljico Zvezdica Zaspanka Franeta Milčinskega - Ježka prvi postavil na oder.
Avtorji so se potrudili ustvariti predstavo, ki bo čim bolj podobna izvirniku, vključno z replikami marionet na dolgi navezavi, ki so pred leti zgorele v požaru.

Predstava je hommage njenim prvotnim ustvarjalcem. Lani, ko so načrtovali premiero, sta bili namreč obletnici Ježka (1914-1988) in Pengova (1916-1968), Mara Kralj pa bo letos praznovala sto let.

Gledališko življenje Zvezdice Zaspanke
Lutke iz predstave Zvezdica Zaspanka imajo za seboj razburljivo življenjsko zgodbo, ki je na planetu Zemlja stara že več kot 50 let, kar pa je zelo malo, saj je Zvezdica Zaspanka v resnici "mlada" že tri milijone let in je ena najmlajših zvezd v vesolju.

Zaspanka je nastala leta 1952 pod Ježkovim peresom kot prva slovenska radijska igra za otroke, svoj lutkovni krst pa je doživela daljnega leta 1955. V režiji Jožeta Pengova in likovni zasnovi Mare Kraljeve ter ob glasbi Francija Ogrizka je na marionetnem odru ljubljanskega Mestnega lutkovnega gledališča na mah osvojila domače in tuje občinstvo.

Prvo nagrado je Zvezdica dobila na lutkovnem festivalu leta 1958 ob kongresu mednarodne lutkovne organizacije UNIMA v Bukarešti, ko je bila neuradno razglašena za najboljšo otroško uprizoritev. Tako je takrat nekaj let staremu gledališču iz Ljubljane odprla vrata za gostovanja po vsem svetu, zato lahko rečemo, da je Zvezdica Zaspanka prava ambasadorka tega gledališča.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so na pobudo Črta Škodlarja po predstavi posneli prvi slovenski celovečerni lutkovni film.

Vse te poti in predstave so prispevale k temu, da so se lutke iz predstave umazale. V tistih časih so se hodile lutke umivat in preoblačit v delavnico nekdanjega Viba filma. Žal se je v delavnici zgodil požar, ki je za seboj pustil pogorišče, na katerem so se znašle marionete iz predstave, ki je tolikim ogrela srce. Sočasno je požar uničil tudi lutke iz predstave Sinja ptica, za katere je avtor, France Kralj, dobil Prešernovo nagrado.

Edina preživela lutka iz tistega časa je dvojnica prvotne Zvezdice Zaspanke, ki so jo leta 1957 podarili svetovno priznanemu ruskemu lutkarju Sergeju Obrazcovu. Ta lutka trenutno domuje v Muzeju lutk Sergeja Obrazcova, ki je eden največjih na svetu. Te dni se je prvotna lutka vrnila na ogled premiere v Ljubljano.

Po trinajstih letih so nastale nove lutke. Leta 1985 je Branko Stojaković naredil nove, ki pa niso bile marionete, torej jih igralci niso vodili z rokami, temveč so si jih igralci nadeli.

Tudi Lutkovno gledališče Maribor ni moglo mimo Zaspanke. Tako se je lutkovna izdaja te igre na štajerskem koncu udejanjila leta 1998 v režiji znanega slovenskega lutkarja Edija Majarona.

A s tem gledališkega življenja Zvezdice Zaspanke še ni konec. Leta 2001 so v LGL-ju na oder poslali že tretjo zaspano zvezdico. Režiral jo je Diego de Breia - v duhu sodobnega, z vizualnim prežetega časa so veliko vlogo na odru prevzele računalniške animacije.

V prvem posnetku si oglejte pogovor z režiserjem, v drugem pa nekaj odlomkov s predstave.

In zdaj prihaja na oder nova-stara izdaja lutk. Ker jo bodo igrali na malem odru LGL-ja, so ekipo zreducirali z 19 na 11 nastopajočih. Iz izvirne predstave je med gledališko ekipo "ostal" še Peter Dougan, ki bo spet animiral naslovno lutko - glas pa ji bo posodila Maja Kunšič.

Življenje Zvezdice Zaspanke v knjigi
Čeprav je Zvezdica Zaspanka izpod peresa Frana Milčinskega - Ježka prišla leta 1952, je do svoje prve knjižne izdaje potrebovala pravljičnih sedem let. Izdana je bila kot pravljična igra za marionete v času, ko je znana slovenska mladinska pisateljica Kristina Brenkova urejala otroško in mladinsko literaturo pri Mladinski knjigi. Ta izdaja je, poleg knjižice trinajstih humoresk, edino natisnjeno Ježkovo delo, vse drugo pa ostaja kot radijski, televizijski ali danes do uporabnika prijaznejši zapis na zgoščenki. Šele v novem tisočletju je Zvezdica Zaspanka dobila prvo slikanico. Tudi ta je izšla pri Mladinski knjigi, z ilustracijami Mojce Cerjak.

Za zadnje izdaje te pravljice v obliki slikanice pa je poskrbela Založba Sanje, ki je leta 2004 izdala več različic te zgodbe. Vsaka izmed njih je prilagojena različnim stopnjam otroka. V eni od knjig najdemo neskrajšano besedilo, ki je namenjeno otrokom, starejšim od 6 let, druga različica pa je prilagojena mlajšim otrokom. Pripravili so tudi angleški prevod te pravljice.

Meta Trampuš
meta.trampus@rtvslo.si