Premiero bo pospremil podporni projekt Zavoda Bunker Kontekst, ki je tokrat posvečen prav Andreji Rauch Podrzavnik.

Foto: Zavod Bunker
Foto: Zavod Bunker

Origami s soočanjem gibanja teles, materiala in prostora teži k uprizoritvi, v kateri šest akterjev, Katja Legin, Bojana Robinson, Andreja Rauch Podrzavnik, Peter Rauch, Jaka Šimenc in Josip Maršić, s svojimi akcijami ter koordinacijo poti gradi in modulira izbrano materijo – jo razgrne, prepogiba, preobrača, guba, vpne in razpira. Trajanje in procesualnost posamezne faze spreminjajoče se skulpture ponujata preprosto, a izmuzljivo metaforo – vse se spreminja in modulira, nič ni stalno, pa vendar ima v svojem fluxu tudi majhne mikroobstanke, ki ponudijo izhodišče za naslednjo modulacijo. Trajanje je neposredno povezano z gibanjem snovi; trajanje vzpostavljanja površine, prepogibanja, lepljenja, oblikovanja, so o predstavi Origami zapisali pri Zavodu Bunker.

Dodali so še, da gibanje teles, materialov, svetlobe in zvoka vstopa v raznovrstne asociativne tvorbe, s čimer nagovarja imaginacijo gledalcev in ponudi prostor za asociativno nizanje impulzov.

Pod koncept in koreografijo predstave se podpisuje Andreja Rauch Podrzavnik. Prostor je oblikoval Peter Rauch, svetlobo Jaka Šimenc, gibe Katja Legin, Bojana Robinson in Andreja Rauch Podrzavnik. Glasba je delo Josipa Maršića. Origami je nastal v produkciji Federacije ter koprodukciji zavoda Bunker, Stare mestne elektrarne in društva umetnikov Dum. Ponovitev predstave bo v soboto ob 19. uri.

Likovno-uprizoritvena študija Andreje Rauch Podrzavnik Origami in Zadruga Branka Potočana

Ob današnji premieri predstave Origami bo nastal tudi Kontekst. Gre za podporni program Zavoda Bunker v razvoju, ki poskuša poudariti pomembnost prostora Stare mestne elektrarne in mapirati arhive ustvarjalk in ustvarjalcev, ki ta prostor prečijo.

Gre za obravnavo s širokokotnim objektivom: iskanje in poudarjanje povezav med časom, biografijo in dosedanjim delom ustvarjalk in ustvarjalcev, ki ima za posledico nekakšno ekstrahirano instalacijo in poskuša avtorja in avtorico bolje ukoreniniti in ponuditi iztočnice za branje novega dela v kontekstu časa in preteklega opusa.

Glavna cilja Konteksta sta razumevanje in raziskovanje avtorjevega in avtoričinega dela kot kontinuirane umetniške prakse ter s tem vzpostavljanje razumevanja umetniških del znotraj daljše poti, ki ni le serija nepovezanih točk (predstav). Tokrat bo posvečen prav umetnici Andreji Rauch Podrzavnik.

"V tem Kontekstu sta cilj in namen deloma predstaviti to, kar je bodisi pozabljeno, skrito ali še ne odstrto, nikoli prikazano, in to zaznati skozi tanko režo – kot rezino Konteksta v prostoru in času, ki je obenem skromen delček tega, kar se je nabralo v petindvajsetih letih koreografskega opusa Andreje Rauch Podrzavnik, ter jo strnjeno razpreti – obiskovalcu ..." so še zapisali pri Zavodu Bunker.

Tokratni Kontekst podpisujejo Andreja Kopač, Andreja Rauch Podrzavnik, Pia Brezavšček, Samo Oleami, Tanja Radež in Špela Kopitar. Kontekst bo v Kuhinji Stare elektrarne na ogled danes in v soboto od 18. do 22. ure.