Beli grafit žalujoče ženske, katere obraz je zagrnjen s tančico, se je na vratih za zasilni izhod iz dvorane pojavil leta 2018, ko je bil umetnik dejaven tudi v drugih predelih mesta.

Delo v čast žrtvam napada leta 2015, naslikano na vratih koncertne dvorane Bataclan, je bilo leta 2019 ukradeno. Foto: Reuters
Delo v čast žrtvam napada leta 2015, naslikano na vratih koncertne dvorane Bataclan, je bilo leta 2019 ukradeno. Foto: Reuters

Moški, ki so ukradli delo, so prišli pred Bataclan ob 4. uri zjutraj na dan ropa. Odpravili so se na stran koncertne dvorane v ozki ulici, kjer so preživeli pobegnili pred napadom. Na varnostnih posnetkih so bili vidni trije moški v maskah, ki izstopajo iz belega kombija, katerih registrske tablice so bile skrite, poroča Guardian.

Rop, izveden v le desetih minutah
Z električnim orodjem, priključenim na mobilni vir napajanja, so porabili le 10 minut, da so razbili zasilni izhod in odstranili vrata, ki so nosila delo Banskyja, zaščitenega s pleksisteklom. Postavili so vrata v kombi in pobegnili. Nekaj ​​mesecev pozneje je policija ne daleč od Lyona vzpostavila povezavo z ropom trgovine s strojno opremo, kjer so odnesli električno orodje in mobilni vir energije. Osumljene so dali pod telefonski nadzor, ki je policijo na koncu pripeljal v Italijo.

Sorodna novica Odtujeno žalujoče dekle z Bataclana najdeno v skupni akciji francoske in italijanske policije

Trije moški, ki so sodelovali pri prevozu vrat, so bili obsojeni na 10 mesecev zapora, medtem ko je 58-letni Italijan, ki je lastnik hotela, v katerem so bila začasno shranjena, obsojen na šestmesečno pogojno kazen.

Trije moški, stari 30 let, ki so priznali tatvino leta 2019, so bili zdaj obsojeni na zaporno kazen, eden je dobil štiri leta in dva po tri leta, čeprav jih bodo lahko služili z elektronskimi sledilnimi zapestnicami in ne za zapahi.

Eden od osmih obtoženih je tudi 41-letni milijonar, sicer zmagovalec loterije in oboževalec ulične umetnosti, ki je obtožen, da je bil glavni načrtovalec ropa. Dobil je tri leta zaradi ravnanja z ukradenim blagom. Tudi on bo kazen prestajal tudi z zapestnico.

Na drugem mestu v prestolnici je medtem obramba podajala zadnji argument na sojenju preživelim osumljencem za napade v Parizu leta 2015, sodba pa naj bi bila izrečena 29. junija, še poroča Guardian.

V bližini zasilnega izhoda
Grafit, ustvarjen s šablono, je bil naslikan v bližini zasilnega izhoda, skozi katerega je ob terorističnem napadu leta 2015 zbežalo na stotine ljudi. V napadu, ki so ga 13. novembra tega leta izvedli islamistični teroristi med koncertom ameriške skupine Eagles of Death Metal, so ubili 90 ljudi.

Kakovostni vandal iz Bristola
Pot britanskega pouličnega umetnika in aktivista Banksyja se je začela v Bristolu, kjer se je rodil. Sebe opiše kot "kakovostnega vandala". Kljub številnim poskusom razkrinkanja mu je uspelo ohraniti anonimnost. S svojim uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na medmrežju, postal pa je zanimiv tudi za umetniški trg.