Liepaja je svojo kampanjo za naslov EPK naslovila (un)rest – (ne)mir, češ da so
Liepaja je svojo kampanjo za naslov EPK naslovila (un)rest – (ne)mir, češ da so "rojstni kraj vetra". Foto: Wikipedia

"Status evropske prestolnice kulture je velika čast, izziv in priložnost," je ob novici, da je žirija izbrala Liepajo za EPK, poudaril latvijski minister za kulturo Nauris Puntulis. (V izboru sta bili še latvijski mesti Daugavpils in Valmiera.)

Za izbiro sta mestu čestitala predsednik Latvije Egils Levits ter evropska komisarka za inovacije, izobraževanje, raziskave, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Liepaja leži ob obali Baltskega morja in ima približno 70.000 prebivalcev. Pristaniško mesto na zahodu države si bo naziv EPK delilo s portugalskih mestom, ki za zdaj še ni znano, finalisti so mesta Aveiro, Braga, Evora in Ponta Delgada.

Naziv EPK podeljujejo od leta 1985. Letos so evropske prestolnice kulture litovski Kaunas, Esch-sur-Alzette v Luksemburgu ter Novi Sad v Srbiji.

Tudi Slovenci bomo na vrsti že drugič
Maribor – s partnerskimi mesti Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje – je bil leta 2012 prva slovenska evropska prestolnica kulture. Leta 2025 bodo evropske prestolnice kulture Nova Gorica skupaj z italijansko Gorico in nemški Chemnitz.