Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba, ki je v sedmih desetletjih izdala 100 milijonov knjig. Trenutno ima približno 300 zaposlenih, pod njeno okrilje sodi tudi Cankarjeva založba. Foto: BoBo
Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba, ki je v sedmih desetletjih izdala 100 milijonov knjig. Trenutno ima približno 300 zaposlenih, pod njeno okrilje sodi tudi Cankarjeva založba. Foto: BoBo
Med prevodnimi uspešnicami bosta po napovedih Ilca humorni roman Johna Greena Obilje Katarin in delo Vafljev srček Marie Parr, norveške Astrid Lindgren. Od žanrskih uspešnic bosta na police prišli knjiga Midva Davida Nichollsa in delo Alexandre Oliva Poslednja, ki je nekakšna različica Iger lakote za odrasle. Foto: Reuters
Knjiga
V uredništvu priročnikov načrtujejo izdajo več velikih ilustriranih enciklopedij, od enciklopedije Pradavnina, ilustrirane Biblije v pripovedih in z razlago, enciklopedije vojn in spopadov Bojevanje do enciklopedije Glasba. Foto: Bobo

Lani, ko je Mladinska knjiga dopolnila 70. leto, so po besedah glavnega urednika Bojana Šviglja izdali skoraj vse jubilejne knjige, ki so jih nameravali, najbolje sprejet je bil ponatis Pesmi štirih, ki je dosegel petnajstkratno prodajo v primerjavi s prejšnjimi leti. Prav tako so opazili dvig naklade otroške revije Ciciban, ki je tudi praznovala 70 let. Letošnje pojubiljeno leto pa prinaša na knjižne police 336 novosti in 110 ponatisov iz vseh treh uredniških 'vej' (knjige, učbeniki, revije).

60. obletnica zbirke Kondor z Iliado
Zbirka Kondor, ki slovenske knjižne police že 60 let polni s klasikami svetovne in slovenske literature, bo svojo okroglo obletnico proslavila s ponovno izdajo prvih devetih spevov Homerjeve Iliade, ki jih je na novo prevedla klasična filologinja mlajše generacije Jelena Isak Kres, napisana pa je tudi nova spremna beseda. S tem bodo simbolično sklenili krog, saj je Iliada izšla že leta 1956 kot tretja knjiga Kondorja, takrat v prevodu Antona Sovreta in priredbi Kajetana Gantarja.

Poleg Homerjevega epa bodo letos v zbirki izšli roman Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Ponižani in razžaljeni, ki velja za pisateljevo najbolj avtobiografsko knjigo, Izbrane zgodbe nobelovca Isaaca Bashevisa Singerja, dramsko delo Alfreda Jarryja o kralju Ubuju z naslovom Ubu in prozno delo angleške avtorice, znane po feminističnih nazorih, Angele Carter z naslovom Krvava sobana in druge zgodbe.

Še nekaj leposlovnih novosti
Ob Kondorju letos okroglo obletnico slavi tudi zbirka Nova lirika, Sapramiška bo dopolnila 40 let, 60-letnico Zvonka Čoha bodo počastili z antologijo, poleg tega pa je tudi 130-letnica rojstva Izidorja Cankarja. 10 let mlajši bratranec Ivana Cankarja velja za tako rekoč renesančnega človeka, ki pa je po vojni nekoliko utonil v pozabo, čeprav je bila njegova knjiga S poti kar nekajkrat ponatisnjena. Mladinska knjiga se bo njegovi obletnici rojstva poklonila z izdajo Albuma, kjer bo mogoče videti fotografije vseh umetnin omenjenih v romanu S poti, poleg tega pa bo vseboval tudi rodovnik bratrancev Cankar.

Letošnja novost je tudi obnovljena zbirka Kapučino, s katero skušajo zaobjeti največje mednarodne uspešnice, obenem tudi kakovostne. Verjetno ena izmed najbolj težko pričakovanih knjižnih novosti letošnjega leta je slovenski prevod drugi del razvpitega Mojega boja Norvežana Karla Oveja Knausgaarda, v katerem opisuje predvsem dvorjenje svoji drugi ženi. Zanimiva novost je tudi prvi del fantazijskega romana avtorice uspešnice Eleganca ježa Mauriel Barbery Življenje vilinov. Brali bomo lahko še zgodovino sedmih kraljestev od A do Ž slovitega Georgea R. R. Martina naslovljeno Svet ledu in ognja, poleg tega pa tudi drugi del Modrijanovega strahu Patricka Rothfussa, knjigo, ki jo je odobril sam R. R. Martin.

Otroška in mladinska literatura
Potem ko smo lani dobili nov prevod Pike Nogavičke, se letos obeta kar nekaj še nikdar izdanih novosti; med njimi je z letošnjo modro ptico nagrajeni mladinski roman Mihe Mazzinija Zvezde vabijo, nova pesniška zbirka Borisa A. Novaka Oblike duha in zbirko pesmi pesmi od Frana Levstika do danes Sončnica na rami, ki sta jo uredila Niko Grafenauer in Darka Tancer Kajnih. Ilustracije k prvi bo prispeval Marjan Manček, k drugi pa Damijan Stepančič. Poskrbeli bodo tudi za zbirko Janeza Menarta Zadnja pomlad z ilustracijami Ane Zavadlav.

Priročniki - takšni in drugačni
V uredništvu priročnikov načrtujejo izdajo več velikih ilustriranih enciklopedij, od enciklopedije Pradavnina, Ilustrirane Biblije v pripovedih in z razlago, enciklopedije vojn in spopadov Bojevanje do enciklopedije Glasba, delo Elizabeth Gilbert Velika čarovnija ter Jesperja Julla z delovnim naslovom Agresivnost - nov in nevaren tabu. Izšla bo tudi knjiga o tesnobi in napadih panike Tesnoba novinarke Damjane Bakarič. Zanimive novosti pa so tudi knjiga Leah Remini o scientologiji in Hollywoodu, Adijo, sladkor Sarah Wilson, nova kuharica Jamieja Oliverja Vsakdanja superhrana, enciklopedija za odraščajočo mladino o dinozavrih in druga serija knjig za mlade raziskovalce: Roboti, Vreme, Človeško telo in Stari Rim. Obeta se še knjiga izletov Daria Corteseja V objemu Slovenije in Izleti skozi čas - vodnik po arheoloških parkih avtorice Andreje Breznik.