Nemški režiser Edgar Reitz med prejemom nagrade za najboljšega režiserja za film Die andere Heimat na 64. podelitvi nemških filmskih nagrad v Berlinu maja leta 2014. Foto: EPA
Nemški režiser Edgar Reitz med prejemom nagrade za najboljšega režiserja za film Die andere Heimat na 64. podelitvi nemških filmskih nagrad v Berlinu maja leta 2014. Foto: EPA

"Pri 91 letih je Reitz še vedno pripravljen raziskovati, kdo smo in od kod prihajamo. V svojem najnovejšem delu Filmstunde_23 mu je uspelo prenesti idejo o domu – kot resničnem in namišljenem kraju hrepenenja – na filmsko platno," so v sporočilu za javnost Berlinala navedli besede izvršne direktorice festivala Mariette Rissenbeek in umetniškega direktorja Carla Chatriana. Nagrado bodo Reitzu podelili 22. februarja v dvorani Haus der Berliner Festspiele. Podelitvi nagrade bo sledila svetovna premiera njegovega najnovejšega filma Filmstunde_23, ki ga bodo prikazali v programu Berlinale Special.

Sorodna novica Wim Wenders v fokusu prvih Dnevov nemškega filma

Reitz za svoje delo prejel številne stanovske nagrade
Kot piše v sporočilu za javnost, je Reitz prejel številne nagrade, med drugim večkrat nemško filmsko nagrado, srebrnega leva na beneškem filmskem festivalu, nagrado Luchino Visconti na podelitvi italijanskih filmskih nagrad Donatellov David, televizijsko nagrado bafta in več nemških televizijskih nagrad grimme. Njegova filmografija obsega več kot 50 del – igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih ter televizijskih filmov. Je režiser, producent in scenarist. Med drugim je objavil številne knjige in besedila o filmski teoriji in estetiki. Leta 2022 je izšla njegova avtobiografija z naslovom Filmzeit, Lebenszeit. Erinnerungen.

Eden od podpisnikov manifesta za "novi nemški film"
Edgar Reitz se je začel s filmom ukvarjati sredi 50. let prejšnjega stoletja. Bil je eden od soavtorjev in podpisnikov manifesta iz Oberhausna, s katerim so na festivalu kratkega filma v Oberhausnu leta 1962 pozvali k "novemu nemškemu filmu". Leta 1967 je bil njegov celovečerni prvenec Mahlzeiten premierno prikazan na beneškem filmskem festivalu, kjer je prejel nagrado za najboljši prvenec.

Med njegovimi najbolj znanimi filmi je trilogija Heimat (1984–2004), ki velja za mejnik v zgodovini kinematografije, saj razkriva, kako so se ključni dogodki v nedavni nemški zgodovini odražali v življenju posameznikov. Trilogiji je sledil filmski ep Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht (2011–2013), ki je leta 2014 prejel nagrado za najboljši film na podelitvi nemških filmskih nagrad.