Odrešenik sveta je na leseni plošči ustvarjena slika, ki meri 45 x 65 centimetrov. Foto: Reuters
Odrešenik sveta je na leseni plošči ustvarjena slika, ki meri 45 x 65 centimetrov. Foto: Reuters

Ni znano, kdaj je bilo umetniško delo z izvirnim naslovom Salvator Mundi ukradeno, saj nihče ni prijavil, da ga pogreša, poroča BBC.

Sorodna novica Slike Salvator mundi morda nikoli ne bomo več videli, bodo pa o njej peli v muzikalu

Strokovnjaki pravijo, da je to kopijo naslikal eden od da Vincijevih študentov. Zaradi suma prejema ukradenega blaga so aretirali 36-letnega lastnika stanovanja, so sporočili s policije.

Kopijo sliko hranijo v muzeju Doma
"Sliko smo našli v soboto po zaslugi briljantne in skrbne policijske akcije,"
je za tiskovno agencijo AFP dejal neapeljski tožilec Giovanni Melillo. Umetniško delo je sicer del zbirke muzeja Doma v cerkvi San Domenico Maggiore v mestu.

Melillo je pojasnil, da zaposleni v muzeju niso vedeli, da je bila slika ukradena, ker "soba, v kateri je slika, ni bila odprta že tri mesece" zaradi pandemije covida-19. Policija zdaj preiskuje okoliščine tatvine, vendar v muzeju ni bilo znakov vloma, še piše BBC.

"Verjetno je tatvino naročila organizacija, ki se ukvarja z mednarodno trgovino z umetninami," je dejal Melillo. Ni znano, kdo je naslikal umetniško delo, vendar nekateri strokovnjaki menijo, da je Leonardov študent Giacomo Alibrandi to morda storil v zgodnjem 16. stoletju.

Rekorderka med najdražje prodanimi umetninami
Izvirnik restavrirani portret, nebeška upodobitev Jezusa Kristusa, ki je nastala okoli 1500, je ena od manj kot 20 slik tega renesančnega umetnika, za katere je znano, da še obstajajo. Slika, naslovljena Salvator Mundi, na kateri je Jezus Kristus upodobljen kot odrešenik sveta, je rekorderka med najdražje prodanimi umetninami, saj je leta 2017 novi lastnik na dražbi dražbene hiše Christie's v New Yorku zanjo odštel 450,3 milijona dolarjev, kar je približno 382,3 milijona evrov.

Sorodna novica Je avtorstvo najdražje slike na svetu pod vprašajem?

Sliko, na kateri vidimo Jezusa, ki v eni roki drži stekleno kroglo, drugo pa ima dvignjeno v gesti blagoslova, je dražbena hiša Christie's prodala kot "eno od manj kot dvajsetih ohranjenih slik Leonarda da Vincija". Kupil jo je abudabijski svet za kulturo in turizem.

Slika je po dražbi izginila izpred oči javnosti in kljub obljubam, da bi jo lahko jeseni leta 2018 razstavili v abudabijski izpostavi Louvra, se to ni zgodilo, še več, celo v muzeju menda ne vedo, kje je slika. Za sliko del stroke ocenjuje, da je kljub prvotno drugačnim domenam vendarle Leonardovo delo, spet drugi pa temu še vedno oporekajo, vemo pa, da je nastala za kralja Ludvika XII. in njegovo ženo okoli leta 1500.