Foto: AP
Foto: AP

Ob novici o smrti Francozinje Françoise Delbart, rojene Bornet, je po svetu znova zaokrožila njena ikonična 20-letna podoba. Delbart je bila polovica slavnega para, ki se poljublja na kultni fotografiji Roberta Doisneauja Poljub ob mestni hiši (v izvirniku Le baiser de l'hôtel de ville).

Kako se je Poljub ob mestni hiši zapisal v zgodovino
Po poročanju portala Euronews je francoski fotograf Doisneau, leta 1950 star 38 let, po naročilu ameriške revije Life posnel serijo fotografij na temo zaljubljencev v Parizu. Med njimi sta bila tudi mlada ljubimca Francoise in Jacques. Doisneau ju je nekaj časa opazoval in ju pozneje prosil, naj mu pozirata in ovekovečita svojo romanco.

"Bila sem s svojim fantom. Nisva se mogla nehati poljubljati. Ves čas sva se poljubljala povsod in ves čas. Robert Doisneau je bil v baru in naju je prosil, naj mu pozirava," je lani Françoise Delbart povedala za krajevni časopis La Dépêche d'Évreux. Delbart je takrat obiskovala igralske tečaje na prestižni šoli Cours Simon in sanjarila, da bo postala igralka. Par se je pustil fotografirati za 500 frankov, Doisneau pa je Françoise Delbart po koncu fotografiranja izročil izvirnik.

Foto: AP
Foto: AP

Fotografija do leta 1986 pozabljena
Fotografija je bila skoraj trideset let pozabljena, postala pa je slavna, ko so jo leta 1986 odkrili, odkupili pravice in prodali 410.000 natisnjenih plakatov fotografije. Doisneau je takrat uspeh pojasnil z besedami: "To je simbol srečnega trenutka."

Zgodba je postala manj romantična, ko je več parov trdilo, da so bili oni portretirani, in tudi tožili Doisneauja. Na sodišču so se potegovali za pravice do svoje podobe, vendar so bili vsi primeri zavrnjeni. Bornetova je bila na koncu potrjena kot model, vendar ji niso podelili pravice do podobe, saj je veljalo, da je neprepoznavna, ker ji je obraz zakril njen fant.

Françoise Delbart je leta 2005 prodala izvirnik fotografije, za katerega je anonimni švicarski kupec namenil 185.000 evrov.