Ellie Goulding britanski glasbeni poznavalci zadnje čase namenjajo veliko pozornosti. Foto: Polydor
Ellie Goulding britanski glasbeni poznavalci zadnje čase namenjajo veliko pozornosti. Foto: Polydor

Ellie Goulding je postala letošnja nagrajenka Critics Choice Prize pod okriljem glasbenih nagrad brit, ki jo podeljujejo najboljšim glasbenim novincem ali debitantom, od katerih se pričakuje veliko v nadaljevanju glasbene kariere. Pred Ellie so to nagrado med drugimi dobili že Adele in Florence and the Machine.

Toda njen prvenec Lights le delno opravičuje veliko pozornost britanske glasbene kritike, ki je je deležna v zadnjih nekaj mesecev. Če je verjeti številnim intervjujem, ki jih je dala ta 22-letna pevka in kantavtorka, je večina skladb nastajala v popolnem akustičnem ozračju. Nekaj podobnega so zatrjevali tudi La Roux, toda te smo imeli priložnost videti in slišati v nizu nastopov na BBC Lounge Live s prav tako karizmatično prikupno Eleanor "Elly" Jackson s kitaro v rokah.

Zato prav preseneča "presežek" elektronskih vložkov in nepotrebnih dodatkov posladkanih popstandardov, ki le zmaličijo zanimive in iskrene pevkine poskuse (The Writer, Under The Sheets, Starry Eyed), da se ustoliči med nove kantavtorske sile v Angliji. Še posebej je to pomembno zdaj, ko je konkurenca najhujša med mladimi dekleti (Laura Marling, Joanna Newson), ki bolj sledijo zapovedi PJ Harvey kot kakšne zvezde iz britanskih šovov talentov!

Ocena: 3