James je morda eden najboljših, kar jih je v zadnjem desetletju pristalo med višjo pevsko kasto. Foto: Založba
James je morda eden najboljših, kar jih je v zadnjem desetletju pristalo med višjo pevsko kasto. Foto: Založba

Delo While You Were Sleeping pa ne pomeni ihte izdajatelja, pač pa precej bolj avtorjevo ekspresivno preganjavico - in ta je še kako razumljiva in upravičena. While You Were Sleeping je izvrsten album, boljši kot kateri koli Jamesov predhodnik.

José James je v fantastični skladateljski in še prej pevski formi. Newyorčana se v glasbeni sferi rado označuje kot jazzovskega vokalista hip-hop generacije. Nu-jazz, nu-soul, pop, pa tudi rock, še zlasti po novem - vsa ta so za Joséja Jamesa, ki ni ravno rosno mlad (36 let), zelo domača žanrska glasbena polja. James je res posebna muzikalna turbina. Z lahkoto se izraža v vseh pogojih, vseh ritmičnih gabaritih, sposobnost modulacije vokalnega izpuha je pri Joseju Jamesu vseskozi pod šifro "no limit". Ali še drugače. Jazz-funk-hip-hop, pop in tudi rock tenorista, ki ima bodisi Alu Jarreauju podobnen mehak, žametni tihi tenor bodisi dinamičen ali pa kar kričeč falset, podoben Jamesu Brownu ali Princeu, je nesporen poslušalski komfort.

James je morda eden najboljših, kar jih je v zadnjem desetletju pristalo med višjo pevsko kasto, pa čeprav imata bolj pop ali pop-R & B-jevsko pozicionirana Frank Ocean in Miguel, na primer, precej večji komercialni domet. Slogovna pregibnost izraza Joséja Jamesa mestoma namiguje na neulovljivost ali pa kar notoriko, ki smo ji izpostavljeni, ko gledamo ali poslušamo Janelle Monae. Slednja sicer pooseblja pop in soul živahnost, James pa vendarle ostaja zvest jazzovski pieteti. José James je prvi album The Dreamer predstavil v letu 2008, drugega Blackmagic dve leti pozneje, oba pa je založila londonska Brownswood, ki jo vodi urednik in DJ Giles Peterson.

In še, med 2008 in 2010 so izšli trije Josejevi albumi, ki jih je posnel v kombinaciji, po enega, z Junior Manceom, Chicom Hamiltonom in Jefom Nevejem. Po lanski No Beginning No End je While You Were Sleeping, ki med drugim vključuje s krepkimi kitarskimi rifi podkrepljeni blues-rockovski Every Little Thing in Anywhere U Go, ali pa poletni jazzovski tantrični baladi XX in Simply Beautiful (Ala Greena), nov dokaz, da je José James resnično "klasa zase".