Bolnišnica Franja je eno najlepših poglavij v zgodovini slovenskega naroda. Bolnišnico je vodila zdravnica in partizanka Franja Bojc-Bidovec, srčna, pogumna, odločna in samozavestna ženska. Kot takšna se predstavi tudi v odlomku iz njene avtobiografske knjige Ni neskončnih poti: pisma sinu. Odlomek odlično interpretira dramska igralka Lea Mihevc: najprej kljubovalno, nato nežno. Zakaj tako, boste izvedeli ob poslušanju oddaje Spomini, pisma in potopisi.

"Vojna se poštenemu človeku res ne splača." (Adriana Kuči) Foto: Radio ARS

Prvi maj, praznik dela je zelo pomemben in dragocen praznik: na površen pogled je ostanek nekdanjih časov, na manj površen pa je priznanje in zahvala vsem, ki svoj vsakdanji kruh služijo z delom. V Nokturnu lahko slišite pesmi, pod katere so se podpisali Lojze Krakar, Kajetan Kovič, Tone Pavček in Janez Menart, občasno nekoliko humorne pesmi, ki jih še kako ustrezno interpretira dramski igralec Aleš Valič.

V nedeljo, 7. maja, bodo ob 18. uri v Cankarjevem domu na Vrhniki (na Tržaški 25) že četrtič podelili Cankarjevo nagrado (leta 2019 so jo na pobudo SC PEN soustanovili Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstveno-raziskovalni center SAZU, prvič so jo podelili leta 2020).

Sorodna novica Nominiranci za Cankarjevo nagrado: "Gre za odlične, pogumne in čustveno intenzivne knjige"

Izmed skoraj petdesetih knjig je strokovna žirija v sestavi Alenka Koron, Darja Pavlič, Alja Predan, Niko Grafenauer in Ivan Verč kot predsednik v ožji izbor uvrstila knjige Materinska knjižica Katje Gorečan, Ne bom se več drsal na barju Lada Kralja, Ime mi je Sarajevo Adriane Kuči, Gluha soba Mojce Kumerdej in Ženska hiša Mirane Likar.

V petih zaporednih oddajah boste spoznali nominirane knjige, v nedeljo pa boste v neposrednem prenosu na Arsu in video prenosu na kanalu ZRC SAZU na YouTubu izvedeli, kdo bo dobil Cankarjevo nagrado v višini 7000 evrov, priznanje (oblikoval ga je oblikovalec Jernej Kejžar) in utemeljitev.

V romanu Ne bom se več drsal na bajerju se Lado Kralj ozira v polpreteklo zgodovino prestolnice, pri čemer zgodovinska dejstva, osebe, dogodke in prizorišča niza okrog fiktivnih literarnih oseb. Roman zajema čas od italijanske okupacije do petdesetih let v Ljubljani, natančneje v Šiški, kjer stoji znameniti grad Jama, v katerem je samostan šolskih sester. Te vodijo dekliško internatsko šolo, ki jo obiskuje tudi Eva Verdonik. Vanjo se zaljubi najstnik Ivan Knez, ki deluje kot kurir za vosovce.

Vsak od njiju ima svojega zaščitnika, on likvidatorja izdajalcev Kundeta, ona pa kar samo Jago babo. Ozračje je napeto in situacija nevarna, saj Italijani v imenu velike fašistične ideje Slovence pobijajo ali pa jih odvažajo v koncentracijska taborišča, kjer jih pogosto čaka prav tako žalostna usoda. Kot da to ne bi bilo dovolj, se začne za Evo ozirati še italijanski poročnik Tartaglia. Kljub težki tematiki je Kralj v svojem slogu gibek, sproščen, včasih celo ironičen. Izbrali smo odlomek iz prvega poglavja omenjenega romana; imenitno ga interpretira dramski igralec Branko Jordan. Nikar ga ne zamudite v Literarnem nokturnu v torek, 2. maja.

Tega okusa še niste poskusili
Na praznični dan lahko v terminu Literarnega večera na Arsu poslušate Literarni večer, v katerem nam bo dramaturginja in dramatičarka Ana Obreza približala dramo Tega okusa še niste poskusili. Besedilo prepleta problematiko privatizacije javnega šolstva in prekarnega dela z zasebnimi življenji in ljubezenskimi zgodbami zaposlenih na fakulteti.

Sorodna novica V igri za Grumovo nagrado tokrat četverica avtoric

Napisala jo je diplomantka psihologije in doktorica dramaturgije Maja Šorli, tudi raziskovalka, publicistka, urednica ter pedagoginja. Za besedilo je leta 2021 na Tednu slovenske drame dobila Grumovo nagrado, pri nastanku oddaje pa so sodelovali interpreti Lara Wolf, Karin Komljanec, Živa Selan, Urša Kavčič, Lara Fortuna, Jan Slapar, Svit Stefanija, Filip Štepec, Matej Zemljič in Maja Šorli, bralca Maja Moll in Jure Franko, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar in režiser Alen Jelen.

Vojna se poštenemu človeku res ne splača. (Adriana Kuči)
Med avtoricami nominiranih del za Cankarjevo nagrado je morda najmanj znana Adriana Kuči. Preživela je obleganje Sarajeva, leta 2009 je mesto zapustila in se tistega leta preselila v Maribor. O svoji težki življenjski izkušnji je napisala celosten roman z naslovom Ime mi je Sarajevo, brezkompromisen tekst o Sarajevu, vojni, preteklosti, ljubezni, bolečini, minevanju, življenju in – sreči. Vesna Jevnikar imenitno interpretira uvodno poglavje. Nikar ne zamudite Nokturna in romana Adriane Kuči.

Vinko Möderndorfer, slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser. Foto: Radio ARS
Vinko Möderndorfer, slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser. Foto: Radio ARS

Vinko Möderndorfer je izjemno vsestranski umetnik, tako pesnik, komediograf, režiser, esejist in seveda pisatelj. Tik pred izidom je njegov (kateri?) roman z naslovom Odštevanje. To je roman o poti in času, ki sta potrebna, da človek spozna vsaj del resnice o sebi, o svojih koreninah in o družbenem času, v katerega smo bili rojeni.

Zgodba romana je postavljena v leto 1998, ko smo kot družba že zapustili nekdanji politični in ekonomski sistem, novega pa še nismo povsem začeli živeti; v njenem središču je moški srednjih let, ki v istem dnevu ostane brez službe in ljubice, poleg tega pa ga na prvo srečanje povabi doslej neznani mu oče. Odlomek, izbran za Izbrano prozo, interpretira Blaž Šef.

Dovolj za prvi vtis. Ne pozabite niti na Lirične utrinke (vsak dan ob osmih na Arsu) in na spletno stran, tam boste našli literarne oddaje minulega meseca.

Spored literarnih oddaj med 12. in 18. februarjem

30. april
Humoreska tega tedna – 14.05 (Ars)
François Rabelais: Gargantua in Pantagruel – 5. del – Pantagruel in nevihta na morju Spomini, pisma in potopisi – 19.30 (Ars)
Franja Bojc-Bidovec: Ni neskončnih poti: pisma sinu

Literarni portret – 22.05 (Ars) Van de Velde

Literarni nokturno – 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi)
Jaroslav Hašek: Švejka vržejo iz umobolnice

1. maj

Literarni nokturno – 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi)
Slovenski pesniki o delu

2. maj

Literarni večer – 21.00 (Ars) Maja Šorli: Tega okusa še niste poskusiliLiterarni nokturno – 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi)
Lado Kralj: Ne bom se več drsal na bajerju

3. maj
Literarni nokturno – 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi)
Adriana Kuči: Ime mi je Sarajevo

4. maj
Literarni večer – 21.05 (Prvi) Joseph Heller: Kažejo mi pot kilometrski kamni
Literarni nokturno – 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi)
Katja Gorečan: Materinska knjižica

5. maj
Literarni nokturno – 23.00 (Ars) in 23.00 (Prvi)
Mojca Kumerdej: Gluha soba

6. maj
Izbrana proza – 18.00 (Ars)
Vinko Möderndorfer: Odštevanje

Literarni nokturno – 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi)
Mirana Likar: Ženska hiša