Album v resnici sploh ni tako zelo žlehnoben in ošaben ali nespoštljiv, kot nakazuje njegov naslov. Foto: Založba
Album v resnici sploh ni tako zelo žlehnoben in ošaben ali nespoštljiv, kot nakazuje njegov naslov. Foto: Založba

Sheezus je morda kar malo preveč, preostro neposreden namig, da gre pevkino novo polprovokacijo. Album v resnici sploh ni tako zelo žlehnoben in ošaben ali nespoštljiv, kot nakazuje njegov naslov ali hkrati tudi naslovna uspešnica, ki brije norca iz Kanyeja Westa, Lady Gage in še koga od pevkinih kolegov z lestvic popularnosti. Pa čeprav v nekaterih verzih kar je - pikra, v zelo nespodobnem smislu!

Pevsko sicer omejena vokalistka Lily Allen je s svojim tretjim albumom - prvim po poroki in dveh porodih, torej po petih letih - zelo dobrodošla, pa čeprav Sheezus strogo glasbeno ne prinaša nič novega ali še kaj ne odkritega. Modra zafrkancija in sijoč pop (resda ta stilistično zelo variira), izrazna neposrednost z neizbežnim dotikom frikovskega Londona. 14-songovska celota pa vsebuje vsaj pet dokaj mlačnih napevčkov, ki bi jih lahko posvojila tudi Kylie Minogue. Lahko pa tudi tako: Lily Allen bi bila lahko označena tudi kot glasbeno-marketinška partnerica Robbieja Williamsa - lik, okrog katerega lahko zlahka gradimo nove spomenike angleški hudomušnosti. Nikoli ne veš, kaj te čaka; pri čemer smeha na račun Lilyjinih (samo)cinizmov - celo na račun lastne ujetosti v gospodinjske posle, da sladko-kislega portreta njenega lastnega soproga niti ne omenjamo posebej - preprosto ne more zmanjkati. Lily Allen je sponzorska ljubica prestižne modne znamke Chanel, v videu za popevko Our Time pa v dragoceno torbico - bruha!

Life For Me je zasnovana v popolnoma razpoznavnem slogu newyorških folk-pankerjev-poševnica-baročnih-indie-popevkarjev Vampire Weekend. Najboljša na albumu Sheezus je lahko tudi popevka Insincerely Yours, ta z vražje zajedljivim odgovorom nekomu, ki se ji je namenil pihati na dušo, in obenem s prav nesramno podobnostjo s kako uspešnico iz zlate dobe g-funka, to je hitom bodisi Warren G-ja ali pa Coolia. No ja. Pa saj je Lily Allen res raperka, čeprav načeloma ne rapa. Je pa predrznica iz (pre)drznega mesta.