Pantha Du Prince je naredil korak naprej v raziskovanju zvokovja, ki nas ruralno in urbano, naravno in umetno obdaja ves čas. Foto: Založba
Pantha Du Prince je naredil korak naprej v raziskovanju zvokovja, ki nas ruralno in urbano, naravno in umetno obdaja ves čas. Foto: Založba

Henrik Weber, bolj znan kot Pantha Du Prince, je držal obljubo, ki se ga je oprijela že od prvih hvalospevov njegovi prejšnji ambientalni rapsodiji z naslovom Black Noise. Svojo simfonijo različno generiranih kategorij, oblik in velikosti zvonov, ki jih je Henrik (pri)dobival in konzerviral v prepletu analognega in računalniško pogojenega inštrumentarija, je ponudil v analizo in oceno norveškim tolkalskim izvedencem The Bell Laboratory. Svoje skladateljske iznajdbe ali zvočnega patenta ni zacementiral za večno, v pričakovanju, da ga okronajo za elektronsko različico Mika Oldfielda in mu ponudijo, da zaigra kakšno uspešnico na slovesnosti ob odprtju svetovnega prvenstva ... recimo v hokeju.

Ne, Pantha Du Prince je naredil korak naprej v raziskovanju zvokovja, ki nas ruralno in urbano, naravno in umetno obdaja ves čas. Ob tem se ni poslovil od svojih znamenitih, meditativnih in prelesno cingljajočih zvončkov. In obljuba, da jim bo skušal povzdigniti frekvenco, povečati njihovo številčnost in sprostiti minutažo, je bila mogoča le v sodelovanju z The Bell Laboratory, ki so na vsako bistveno vprašanje ali zanko hamburškega skladatelja imeli primeren in razsvetljenski odgovor.

Ni odveč opomniti, da Henrik in ekipa iz Laboratorija že dobri dve leti skupaj producirata in distribuirata zvok kot simibozo svojih glasbenih praks. Album Elements Of Light je diskografski rezultat tega res veličastnega skladateljskega oplajanja in umetniškega altruizma. Njegovo hipnotizirajočo zvokovno mantro (Spectral Split) morda res odreja ambientalni diskurz (Wave, Photon, Quantum) z alpskega višavja k baltiškem arhipelagu in (so)uporabo kitajskega multiglasbila »carillon«, ki lahko projicira 50 različnih zvokov. A ko se poslušalec enkrat, brez odvečnega balasta, potopi med »svetlobne delce«, bo zagotovo našel tudi nekaj povsem svojega in le zase.

Ocena: 5; piše: Miroslav Akrapovič

Pantha du Prince & the Bell Laboratory "Spectral Split" (Official Music Video) from Sandra Trostel on Vimeo.