Papir ob vrhunski glasbeni izvedbi raziskujejo simpatične male trenutke in velike osebne dileme ter na svoj način opomnijo, kaj je v življenju res pomembno in da zna kdaj tudi (za)boleti. Foto:
Papir ob vrhunski glasbeni izvedbi raziskujejo simpatične male trenutke in velike osebne dileme ter na svoj način opomnijo, kaj je v življenju res pomembno in da zna kdaj tudi (za)boleti. Foto:
Papir
Po viharju skupine Papir je prva izdaja glasbenega gibanja Nova popevka, ki želi ustvarjati avtorsko dovršeno kreativno popularno glasbo, ki bi našla svoj prostor v slovenski glasbeni zgodovini novega tisočletja. Gibanje izvira iz Maribora in povezuje priznane avtorje ter izvajalce, kot so Igor Bezget, Rok Vilčnik – rokgre, Gregor Stermecki, Ana Bezjak, Sebastijan Duh, Boštjan Gombač, Marko Gregorič, Mirna Bogdanović, Bruno Domiter, Maja Pihler – Bilbi, Tadej Kampl, Severa Gjurin in druge. Foto: Damjan Švarc

Okoli mariborskega gibanja Nova popevka, del katerega je tudi Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe Papir (kot se je s kančkom ironije poimenovala skupina), se je zbrala skupina priznanih glasbenikov, avtorjev in izvajalcev, ki so modernejše zvrsti soula, džeza, bluza in šansona začeli vlivati v popkalupe. Prvo pokušino delovanja gibanja smo dobili tudi v nežni obliki pesmi Slutnja skupine Papir in navihane življenjskosti Bilbijine Hvala za vijolice, polni okus gurmanske Nove popevke pa se je zdaj razvil z izdajo albuma Po viharju.
Že s prvo pesmijo 2010 zasedba Papir pokaže, da si ne želijo "šlepanja" na vzorce slovenske popevke iz šestdesetih in sedemdesetih, temveč je idejno zasidrana tukaj in zdaj. Ena od obeh vokalistk ansambla, pevka Maja Keuc, v 2010 v imenu zasedbe sprašuje, "kdo nas s takim kičem hrani, v duše pa nič ne da", odgovore pa Papir skupaj iščejo na plošči Po viharju.

Album bi lahko brali kot zgodbo dveh zaljubljencev: od nežne evforije začetne zaljubljenosti, veselja ob vselitvi v ljubezensko gnezdece in dvomov ob prvih prepirih do grenkobe slovesa. In potem spet ponovne združitve ter koprnenja po lepih časih v čudoviti sklepni skladbi Domotožja - a tokrat brez sr(e)čnega konca.

Papir ob vrhunski glasbeni izvedbi raziskujejo simpatične male trenutke in velike osebne dileme ter na svoj način opomnijo, kaj je v življenju res pomembno in da zna kdaj tudi (za)boleti. Dramatik in pesnik Rok Vilčnik, skladatelj Gregor Stermecki in džez pianist Sebastijan Duh so spletli subtilno in všečno glasbo, ki ji pevki Ana Bezjak ter Maja Keuc vdihujeta žensko eleganco. Glasba, ki se v jesensko-zimskih popoldnevih in večerih z lahkoto usede v srce, je sicer bolj na otožni strani, a z menjavanjem pevk (ter moško-ženskega dueta v Način) in tempa pesmi nikoli ne zapade v enoličnost ali depresivnost.
Poleg tega, da se album Po viharju lahko takoj postavi ob bok svojim "popevkarskim" zimzelenim predhodnikom iz davno preteklih desetletij, še bolj postavi v perspektivo, kako uboga in brezidejna je večina tiste domače pop glasbe, ki po navadi "cefra" bobniče z radijskih valov.
Ocena: 5; Piše: Blaž Tišler