Massive Attack se po dolgih šestih letih od izida zadnjega albuma Heligoland vrača z novim studijskim delom, minialbumom Ritual Spirit. Foto: Promocijsko gradivo
Massive Attack se po dolgih šestih letih od izida zadnjega albuma Heligoland vrača z novim studijskim delom, minialbumom Ritual Spirit. Foto: Promocijsko gradivo

Kolektivu bi danes lahko rekli kar glasbeno gibanje, katerega gonilna sila je v vseh teh letih bila in to tudi ostala vokalno-instrumentalna skupina Massive Attack. Ta se po dolgih šestih letih od izida zadnjega albuma Heligoland vrača z novim studijskim delom, minialbumom Ritual Spirit, ki ga najbolj odreja vnovično angažiranje enega izmed prvoborcev bristolske Divje tolpe - Trickyja, skupaj z Robertom “3D” Del Najo v zaključni skladbi Take It There, prvem tovrstnem sodelovanju po letu 1994 in albumu Protection. Vmesni čas so zaznamovale mukotrpne medsebojne obtožbe in tožbe glede avtorskih deležev in pravic, a je to, kot kaže, danes stvar preteklosti.

Če plošček Ritual Spirit odreja vrnitev davno izgubljenega čudežnega dečka bristolske scene, ga torej vsekakor zaznamujejo tudi drugi gostujoči: Roots Manuva, Azekel in skupina Young Fathers. V uvodni skladbi Dead Editors nas Massive Attack vračajo na izhodiščne koordinate trip hopa, ki ga vselej odražata tesnobno vzdušje in opozorilna lirika nekje na pol poti med častivredno pridigo in melodično pesnitvijo. Ta pride še najbolj do izraza v naslovni skladbi Ritual Spirit, ki jo samozavestno in suvereno s svojim glasom krmari londonski soulpevec Azekel.

Vsa podobnost z legendarnim jamajškim grlom skupine Massive Attack Andyjem Horaceom je popolno naključje. Česar pa ne bi mogli reči za prihodnje načrte skupine, ki naj bi v bližnji prihodnosti postregla s še enim epom, izdajo, ki naj bi bila na koncu okronan s studijskim celovečercem. Ob poslušanih prvih sedemnajstih minutah novih Massive Attack si lahko le zaželimo, da bi uporabili Rihannin manever in na prihodnji novi album uvrstili le nikoli slišane, a v maniri Ritual Spirit producirane skladbe.

Miroslav Akrapović