!!! so v novi zasedbi izdali svoj - po lastnih besedah - najbolj 'berlinski' album. Foto:
!!! so v novi zasedbi izdali svoj - po lastnih besedah - najbolj 'berlinski' album. Foto:

... nam fantje iz skupine !!! (Chk Chk Chk) postrežejo z albumom, ki na trenutke presega prvence skupin LCD Soundsystem in The Rapture, ki že dolgo časa veljajo za biblijo punkfunk žanra!

Plošča Strange Weather, Isn't It? je tudi odgovor na zastavljeno vprašanje, na kakšno glasbo boste plesali v nadaljevanju tega diskografsko izjemno plodovitega leta. Popolnoma okrnjena, točneje, zdesetkana zasedba skupine (brez tragično preminulega bobnarja Jerryja Fuchsa, brez Tylerja Popa in Justina Van Der Volgena), kakšno smo poznali v zadnjih treh let od izida odličnega albuma Myth Takes, je uspela vsebinsko, izvajalsko, aranžersko in produkcijsko ustvariti minimojstrovino.

Ciklični obrat v glasbi v zadnjem desetletju, ki je v prvi plan porinil indie post punk in indie pop glasbo, se je moral slej kot prej reflektirati tudi na ameriških tleh. Namreč, če so LCD Soundsystem, The Rapture in Hot Chip v zadnjih svojih delih zašli v preveč predvidljiva območja, ki že nevarno mejijo z osladno britansko pop produkcijo osemdesetih, potem so u Chk Chk Chk stvarjalno črpališče vrnili na obrobja črnih klubov in masivnega belega funka.
Uvodna skladba AM/FM to potrdi že z prvimi boben – bas zamahi, ki se zarezujejo globoko v neonsko utripajoči plesni podij! Izjemen disco funk hit, hkrati pa odličen odgovor tistim, ki pričakujejo, da se bo skupina Chk Chk Chk v prihodnje lahko oglaševala kot tista, ki nadaljuje tradicijo Red Hot Chili Peppers!? Popolnoma zgrešeno! Če bi iskali že kakšno "neškodljivo" primerjavo njihovi glasbi – kar je vsekakor najbolj slišno na zadnjem albumu Strange Weather, Isn't It?, že omenjeni uvodni skladbi ter v, z mastnim funkom zloženi Wannagain, Wannagain, katarzično pridigarski Even Judas Gave Jesus A Kiss in zimzeleno nostalgični Blue – potem bi rekel, da je skupina Chk Chk Chk tista, ki odkriva zapuščino in nadaljujejo tradicijo manchesterskega zvoka skupin Stone Roses in Happy Mondays. Seveda, povsem na svoj način, sila enostavno in kar je najbolj pomembno povsem odrsko izvedljivo tudi brez glasbenih hi – tech sistemov za boljši zvok. Direktno iz vadbenega prostora na oder ali v diskoteko!
Ocena: 5; piše: Miroslav Akrapović