The Drums so končno objavili svoj prvenec. Foto: Moshi Moshi/Island Records
The Drums so končno objavili svoj prvenec. Foto: Moshi Moshi/Island Records

Ko sem lani pisal o njihovem miniploščku Summertime!, nisem mogel mimo zgodbe novinarjev NME-ja. Ko so angleški kolegi dobili demoposnetke skupine v ocenjevanje, so ob poslušanem pomislili, da jih kdo "nateguje". Kvartet najstnikov iz New Yorka je namreč zvenel kot ultimativni križanec med The Beach Boys in The Smiths … kot da bi se teleportirali iz nekih davnih časov … časov Ameriških grafitov in Anglije "pod pestjo" jeklene Margaret Thatcher. Kot soundtrack nekakšnega filma o študentskem življenju – romantično in brezskrbno.

Impozantni EP skupine je seveda pobral le najvišje ocene pri kritikih, ki so po inerciji zvočno-liričnega šoka tekmovali v lepopisju in pohvalah. Vprašanje je bilo le, ali bo skupini uspelo zgoščenost in pozitivne vibracije miniploščka prenesti na veliko ploščo. Ta ponedeljek je tudi ta "ali" znan, kajti The Drums so končno objavili svoj prvenec z naslovom, kakopak – The Drums. Že prvi singel in videospot za skladbo Forever & Ever Amen nam potrdi, da smo še vedno na pravi frekvenci in da so fantje zbrani okrog karizmatičnega pevca Jonathana Piercea že z ploščkom Summertime! mislili smrtno resno!

Deskarsko vzdušje (Down By The Water, Let's Go Surfing) v slogu že omenjenih The Beach Boys in njihovih hvalnic kalifornijskim plažam, ki se občasno zlije v kitarske miniature (Me And The Moon, Skippin' Town), za katere se je mislilo, da jih obvladuje le Johnny Marr … Ni čudno, da se na obeh straneh Atlantika mediji borijo v dokazovanju genetskega porekla. Tudi s takimi naslovi – "The Drums – The best British Band From America!"

Založba presrečna, mediji potešeni, promotorji si manejo roke … fantje z newyorške betonske plaže pa verjetno še ne dojemajo, kaj se jim dogaja. Rock'n'roll!

Ocena: 5