Your Future Our Clutter je 28. album zasedbe The Fall. Foto: Domino
Your Future Our Clutter je 28. album zasedbe The Fall. Foto: Domino

Toda šele pospešeno "tiskanje" studijskih pamfletov skupine The Fall v zadnjih treh letih – tri velike plošče -, je pripomoglo k temu, da tudi mlajša generacija "odjemalcev" revivala postpunka odkriva in uživa v izvirnem rockovskem mesijanstvu, ki je med drugim omogočilo razvoj belega punkfunka, minimalističnih elektroprojektov in seveda, celega niza indierock različic ter new wave glasbene branže.

To so bili The Fall in Mark E. Smith in to so ostali skozi celotno veličastno diskografijo, katere zadnji album Your Future Our Clutter nosi številko 28! In kako jim je, točneje – kako je njemu – uspel takšen podvig? Ko poslušate skladbo Cowboy George z omenjene zadnje plošče Your Future Our Clutter, vam je popolnoma jasno, da je recept sila enostaven. Mark E. Smith ni oseba, ki bi si jo želeli v kakšnem debatnem dvoboju, navsezadnje Markova vsebinska in življenjska definicija "bolj pameten sem kot ti" deluje še danes; zagotovo tudi ni oseba, ki bi ji lahko solili pamet o glasbenem biznisu in navsezdanje ni oseba, ki bi se za pedenj odmaknila od lastnega rockžanra, ki so ga že v sedemdesetih poimenovali "mancabilly"! Skratka, živa legenda, po kateri so si ime nadeli sokrajani, The Smiths!

Na albumu Your Future Our Clutter so The Fall odločeni dokazati in pokazati, da prav tako sodijo v pionirje "kolaboracije" med industrijskim minimalizmom in noiserockom, ki so ga svoj čas negovali Sonic Youth in Jesus Lizard. Skladbi Chino in Cowboy George to razkrivajo v najboljši luči! In čeprav se stari lisjak občasno poslužuje z vzorci iz techno in trance glasbene prakse (Mexico Wax Solvent), je še vedno zaprisežen rockpridigar (Bury), ki polemizira in nerga z istim žarom in jakostjo.

Ocena: 5