Ko poslušate album Shaken – Up Versions, ni nujno, da sploh poznate švedski duet The Knife, da bi vam bila všeč njuna elektropopovska melanholija. Foto: Založba
Ko poslušate album Shaken – Up Versions, ni nujno, da sploh poznate švedski duet The Knife, da bi vam bila všeč njuna elektropopovska melanholija. Foto: Založba

Nekoč je bila prenekatera glasbena nenavadnost najprej podvržena vsesplošni družbeni kritiki (obsodbi), pozneje tudi popolni diskvalifikaciji. Danes pa je skoraj vsak prosto štrleči zvočni aranžma že nov glasbeni žanr ali smernica. Globalizacija glasbe kot neusahljivo neskončen podatkovni prenos na vse strani sveta nam je omogočila tudi, da slišimo in vidimo nešteto blaznežev, šarlatanov, frikov in kvazičudakov. Le redkim izmed njih uspeva, da svojo nekonvencionalno glasbo ohranijo na površju. Da bi bila vidna (slišna).

Ko poslušate album Shaken – Up Versions, ni nujno, da sploh poznate švedski duet The Knife, da bi vam bila všeč njuna elektropopovska melanholija. Slišna (vidna) je. Karin Dreijer Andersson in njen brat Olof Dreijer sta ena izmed redkih genialno norih glasbenikov, ki se glasbi zavezujeta kot življenjskem poslanstvu. Nekemu višjemu cilju ali idealu. To seveda nikakor ne pomeni, da nam The Knife poskušajo prodajati lastno duhovno izkušnjo, katere zvočna spremljava ali glasbena kulisa naj bi bili njuni albumi. Oni so seveda predvsem glasbeni odtis v nekem času, ki so ga s svojo umetnostjo gradili in ga še gradijo tudi The Knife.

Skupina, ki se na družbene anomalije odziva vselej bridko, globoko, inteligentno in celostno. Včasih sta objestno ironična in boleče absurdna. Včasih pa sta smrtno resna in precej tudi nesramna. V tej koordinatni klasifikaciji in kondiciji ne zaostaja niti zadnji Shaken – Up Versions, ki se kljub prepoznavnemu improvizirano eksperimentalnemu zvoku razlikuje od dozdajšnjih albumov. Tukaj ob The Knife štejem tudi sestrin projekt Fever Ray in bratova alter ega Oni Ayhun in DJ Coolof. Namesto pričakovane kompilacije razrahljanih remiksov za počitnikovanje smo priča izjemni zbirki uigrano izpiljenih koncertnih različic skladb z njihove pred kratkim končane ameriške turneje.

Torej, skladbe, kot so We Share Our Mother’s Health, Pass This On in Silent Shout, so dobile nove zvočne podobe, v katerih se še kako čuti Olofovo navdušenje nad surovimi, divjimi, ritualnimi, duhovnimi ritmi Južne Amerike. Z zadnjimi se je namreč srečal, ko je skladal glasbo za operno predstavo Tomorrow, In A Year. Zato se Shaken – Up Versions bolj sliši kot tavanje vikinga ob Amazonki in ne kot stavka rudarjev. Tokratni mojstrovini za dolgoročni spomin sta skladbi Without You My Life Would Be Boring in Bird.

Slišno in vidno!

The Knife - Bird (Shaken-up version, rumba del tracatrá video mash-up) from dAnielitro on Vimeo.