Če nimate v fonoteki njihovega DVD-ja Blackpool Lights, potem je Under Great White Northern Lights obvezen nakup. Foto: Third Man
Če nimate v fonoteki njihovega DVD-ja Blackpool Lights, potem je Under Great White Northern Lights obvezen nakup. Foto: Third Man

To pa je življenje na severu! Rockovsko življenje na severu. Gre za izdatno glasbeno-filmsko delo, ki pospremi turnejo dvojca po Kanadi. Brez lepotnih posegov! Turneja po kanadskih kletnih prostorih, daleč od velikih odrov, blišča in glamurja. Ko vidiš in slišiš predanost zasedbe, ne glede na okolje, v katerem igra, to v spomin prikliče njihov ljubljanski nastop in občutek urbanizma za sladokusce.

Morda bi bil Under Great White Northern Lights le navaden koncertni DVD, če ga ne bi krasile tudi takšne bizarnosti, kot recimo "one–note–show". Namreč: The White Stripes sta v enem klubu prišla na oder, zaigrala le en ton in šla z odra. Ali pa obisk doma za ostarele in YMCA-kampa. Celoten vizualni material podpisuje režiser Emmett Malloy, ki je poleti 2007 spremljal duet na njuni kanadski ekskurziji.

Zvočni material pa klasično prinaša železni repertoar zasedbe iz njunega celotnega diskografskega obdobja. Od Black Math pa vse do Seven Nation Army. Če nimate v fonoteki njunega DVD-ja Blackpool Lights, potem je Under Great White Northern Lights obvezen nakup.

Ocena: 5