Člani skupine nimajo polnih dvajset let. Foto:
Člani skupine nimajo polnih dvajset let. Foto:

V besedilu, ki ga je podpisal hrvaški kolega na spletnih straneh, je skupini prilepil etiketo "dream pop", seveda z obrazložitvijo, da ta označba pride po njihovem globinskem redefiniranju indie rocka. In? Slišano je res v območju popolne glasbene svežine, kot križanec Mazzy Star, Belle Sebastian, Loop in Mogwai.

Vse reference na enem mestu, pa vendar ne bi zadeli niti 10 odstotkov bistva in vsebinskega deleža skupine The XX. Skupine, ki na svojem prvencu deluje kot samozavesten in zadosten kolektiv, ki tako uigrano križari med kitarskim rockom in popom z izjemnim občutkom za sodobne (sampler) ambientalne kulise, ki njihovi glasbi daje pridih popolne nekonvencionalnosti znotraj žanra.

Morda je tako tudi zato, ker so sami sebi producirali plošček in niso ugodili prošnji slovitega Dipla, da naj jim pomaga pri sestavljanju domišljijskega sveta (Heart Skipped A Beat, Crystalised, Fantasy, Basic Space), v katerem se vokalno izmenjujeta Romy Madley Croft in Oliver Sim. Člani skupine nimajo niti polnih dvajset let. Prečudovito!

Ocena: 5