Gre za plošček, ki ne izgublja boemskega vzdušja , figuralike osebne izpovede in doživetja t. i. »road tripa« . Foto:
Gre za plošček, ki ne izgublja boemskega vzdušja , figuralike osebne izpovede in doživetja t. i. »road tripa« . Foto:

Pri nas - upam - še posebej zaradi njihovega prihajajočega se majskega nastopa v Kino Šiška. Album Falling Down A Mountain, ki ga je skupina snemala lansko poletje v francoskem studiu Le Chien Chanceux in belgijskem ICP-ju, naj bi uradno izšel 26. januarja.

Po besedah pevca skupine Stuarta A. Staplesa je novi album odmik od ustvarjalne formule njegovega predhodnika The Hungry Saw. Nova člana skupine Earl Harvin (bobni) in David Kitt (kitara) sta prinesla nove ideje in ritem v ustaljeno, hermetično in vase zavarovano okolje, ki ga je skupina Tindersticks gojila vsa ta leta. Zato se Falling Down A Mountain sliši prešerno razigran in zvočno širok, če lahko sploh uporabim izraz »prešerno« za skupino, ki je svoj melanholično elegičen izraz postavila na piedestal rockovskega izraza.

Hkrati je to plošček, ki ne izgublja boemskega vzdušja (Peanuts), figuralike osebnih izpovedi (Black Smoke) in doživetja t. i. »road tripa« (Falling Down A Mountain). To je izjemno pomembno za skupino, ki je v zadnjem desetletju postala izjemno iskana za različna kulturno–umetniška in tržna dogajanja – od avtorstva filmske glasbe (zadnji je film Belka režiserke Claire Denis) in priprave zvočne kulise za poletno kolekcijo Louis Vuittona. Pomembnost glasbenega izraza pa mislim zaradi njihovega osnovnega poslanstva … Trubadurjev otoških deževnih noči.

Ocena: 4; piše Miroslav Akrapović

Povezava