Your Gay Thoughts se ne slišijo kot nekdo, ki bi zlepil posamične glasbene okuse ali okuse posameznikov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Your Gay Thoughts se ne slišijo kot nekdo, ki bi zlepil posamične glasbene okuse ali okuse posameznikov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Your Gay Thoughts niso sicer glasbeni projekt, četudi bi jim marsikateri projekt kulture ali kulturni projekt zavidal zvočno-vizualno podobo. In tudi lirično. So pač glasbena skupina, ki je kot zmagovalka natečaja iz naslova sklada Kulturnega evra, ki si ga je zamislil ljubljanski Prostor urbane kulture Kino Šiška, izdala prvovrsten album z naslovom The Watercolors. Enostavno zasnovani koncept, v katerem je vsak zvočno- lirično-vizualni del neodtujiv del celote. In četudi se vsak od teh delov sliši, vidi, bere kot samostojen artefakt petih glasbenikov, posamezno nima globljega pomena ali pa je ta tako globok, da njegovo vsebinskost pozna le tisti, ki ga je ustvaril.

Pet glasbenikov na kupu …. z izjemno nadarjenim Gregorjem Kocijančičem oz. Felisom Catusom na čelu je mojstrsko strnilo svoje glasbene sposobnosti. Sposobnosti, ki jih poganjajo, glasbo, ki jo občudujejo in poslušajo, ter glasbo, ki jo navsezadnje ustvarjajo. Ob prvem poslušanju sem v zakulisju podzavesti poslušalca na scenosledu skladb albuma The Watercolours slišal skladbi (Wet Vexing Rose, Transit Of Venus), ki sta me spomnili na zgodnje Animal Collective. Le da so fantje in dekle iz Your Gay Thoughts manj norčavi in resnejši pri svojem glasbenem početju kot Panda Bear & co. Barvitost in intenzivnost melodije pa je približno enaki. Toda že naslednjič sem slišal novodobni soul, če ne celo nekakšen new wet rithyma in bluesa (The Spitting Image, Gastrolith pt. 2), katerega besedišče ti daje še dodaten razlog, da si večkrat zavrtiš skladbo (Claude Monet).

Na celem albumu bi se našlo tudi nekaj džezovskih (To Disappear, That's Past, Cup Of Smoke), ki jih zanimivo ne odreja prepoznaven inštrumentarij za žanr, temveč in predvsem glasbene strukture v posamičnih skladbah. Še daleč od klasičnega pojmovanja glasbenih aranžmajev. A vseeno dovolj free džezovska. Your Gay Thoughts se ne slišijo kot nekdo, ki bi zlepil posamezne glasbene okuse ali okuse posameznikov. Zato morda njihov prvenec v celoti najbolj oddaja ambientalna čustva. Ta umetniško pogojena z njihovo pesmarico in s tistim vidikom glasbe YGT pa nas popelje v intimo njihovega vzdušja. Če se prepustiš, te vase posrka.

Miroslav Akrapović