RŠ-evci so v odprtem pismu nagovorili javnost. Foto: BoBo
RŠ-evci so v odprtem pismu nagovorili javnost. Foto: BoBo
Sorodna novica Radio Študent ali pol stoletja proaktivne radioaktivnosti

"Radio Študent bo v tem tednu proizvedel poseben gverilski program, ki bo zarezal v javni prostor. Naša frekvenca se vrača k svojim koreninam. Za svobodo izraza, proti kratkovidnim represijam," so zapisali na radijski postaji. Povod za dogodek je odtegnitev sredstev za delovanje radia, so opozorili.

"Sredstva na razpisu za medijske vsebine programov posebnega pomena za nas pomenijo glavni vir sofinanciranja našega dnevnega programa, večina naših oddaj informativnega, kulturnega, univerzitetnega ter znanstvenega programa je tako ostala brez podpore ministrstva," je za MMC povedal odgovorni urednik Radia Študent Matjaž Zorec.

"Lani smo na istem razpisu z istimi merili prejeli skoraj 100.000 evrov, letos je ta številka 0 evrov. V praksi smo postavljeni pred kruto finančno resnico, ko nižamo plače zaposlenih, zmanjšujemo simbolne honorarje, programsko pa bomo morali do jeseni prestrukturirati program, ki bo zaradi politike ministrstva resno okrnjen," je še dejal Zorec.

Oddajanje
Oddajanje "Radia Kričač" z AKC-ja Metelkova. Foto: BoBo

Tridnevni program
Poseben program bodo predvajali od srede do petka vsak dan med 11.00 in 15.00.

Sorodna novica Obstoj RŠ-a potrjuje, da je "študent lahko tudi kaj več kot potrošniška kategorija"

"Duhovni dedič Radia Kričač se zato odpravlja na pot odpora s svojim najmočnejšim, pravzaprav edinim sredstvom – radijskim programom. Ministrstvo za kulturo je poskusilo uravnotežiti Radio Študent. Čas je, da Radio Študent uravnoteži Ministrstvo za kulturo," piše v napovedi programa.

Odprto pismo
V odprtem pismu, ki so ga posneli (spodaj), so nagovorili javnost in poudarili, da množični mediji v Sloveniji izgubljajo kakovost, žrtve pa so pripadniki družbe.

"Radio Študent pa je resnično ogledalo te družbe že več kot pol stoletja. Države izginejo in se rodijo, vlade prihajajo in odhajajo. Mi obstajamo in ostajamo. Sami pred vami in pred sabo, v vašem in lastnem imenu, že 52 let. In tudi v prihodnje," so med drugim poudarili.

Osrednji dogodek v petek
V petek ob 17.00 pripravljajo t. i. protestniško procesijo. Zbrali se bodo pred Ministrstvom za kulturo v Ljubljani in se odpravili proti Prešernovemu trgu, zatem pa se usmerili proti Novemu trgu.

"Vrhunec radijske gverile bo ReŠolucija 2021 – protestniška procesija, karnevalsko zavzetje središča Ljubljane, od koder je gverilsko oddajal Radio Kričač," so zapisali ustvarjalci Radia Študent.

Razprava o politično pristranskem financiranju medijev