Pretresljiva zgodba o dijakinji, ki stori samomor, je Bičku prinesla številne nagrade. Foto: Slovenski filmski center
Pretresljiva zgodba o dijakinji, ki stori samomor, je Bičku prinesla številne nagrade. Foto: Slovenski filmski center
Samobor je odlično upodobil zahtevnega profesorja nemščine, za kar je bil nagrajen na več festivalih. Foto: Triglav film

Nominiranci bodo znani 8. novembra na Festivalu evropskega filma v Sevilli, zmagovalci pa 13. decembra na 27. podelitvi nagrad v Rigi, ki se letos kiti z naslovom Evropska prestolnica kulture. V 20 državah z največ člani EFA so nacionalne filme na seznam uvrstili neposredno, izbirna komisija, ki so jo sestavljali člani upravnega odbora EFA in izbrani strokovnjaki, pa je nato seznam še dopolnila. V prihodnjih tednih bo več kot 3.000 članov EFA z glasovanjem določilo nominirance v kategorijah evropski film, za režijo, za najboljšo igralko in igralca ter za scenarij.

Številne nagrade doma in na tujem
Prvenec mladega novomeškega režiserja Roka Bička je prejel številne nagrade doma in na tujem: med drugim je lani prejel nagrado filmskih kritikov na Beneškem filmskem festivalu in vesno za najboljši celovečerec na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, pred dnevi pa je na 7. mednarodnem festivalu filmske režije (LIFFE) v Leskovcu v Srbiji prejel nagrado zlati lešnik za najboljšo moško vlogo (Igor Samobor), Biček pa tretjo nagrado za režijo.

Film je bil tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, uvrstil pa se je tudi med tri finaliste za nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Dogajanje Bičkovega filma je postavljeno v eno izmed slovenskih srednjih šol, na kateri dijaki ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju.

Dogodek, ki usodno spremeni življenja
To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev.