Razstavo Večletni vznik v mariborskem razstavišču artKIT odpirajo drevi, na ogled bo do 20. aprila.

Mori Sikora: Asteraceae, ecoprint, 2023 (detajl). Foto: KID KIBLA/Mori Sikora
Mori Sikora: Asteraceae, ecoprint, 2023 (detajl). Foto: KID KIBLA/Mori Sikora

Umetniška tekstilna dela so rezultat dolgotrajnega procesa eksperimentiranja z različnimi materiali (rožami in drugimi rastlinami, naravnimi izvlečki in barvili) ter preučevanjem različnih manipulacij s tkaninami, kot so krpanje, vezenje, šivanje in kolažiranje majhnih kosov za izdelavo večjih. Mori Sikora se trenutno posveča ustvarjanju velikih umetniških del v obliki visečih kiparskih slik oziroma instalacij.

Foto: KID KIBLA/Mori Sikora
Foto: KID KIBLA/Mori Sikora

Narava nas obdaja, a je tudi v nas
"Tehnika razbijanja, udarjanja in tolčenja po cvetovih in barvanja s cvetnimi listi sta načina, ki ju uporablja v nekaterih svojih glavnih delih," so zapisali v KID-u Kibla, pod okriljem katerega deluje artKIT. Zadnje čase pa je trajnost eno od umetničinih temeljnih pravil, torej kako ustvarjati brez nepotrebnega onesnaževanja in čezmerne proizvodnje z uporabo materialov, ki jih že ima ali pa jih zlahka pridobi, nabere. Tako je nekatere umetnine ustvarila iz vnovič uporabljenih tkanin, niti in preje. Človeško izkušnjo videnja ali nevidenja je združila z naravo, ki nas obdaja in je tudi v nas, so še poudarili v napovedi razstave.

Foto: KID KIBLA/Mori Sikora
Foto: KID KIBLA/Mori Sikora

Pomen in koncept njene umetnosti sta osebna in aktualna nota v svetu, v katerem živimo danes. Pozorna je na podnebne spremembe, umirajoče vrste, kritična do čezmerne porabe, odtrganje naših korenin – iz narave. Obrnili smo hrbet materi Zemlji, zato želi avtorica z razstavo opomniti ljudi in samo sebe, da razmislimo in premislimo o svojem položaju in prostoru, v katerem smo pristali po vseh spremembah v svetu in okoli nas.

Človek naj bi bil varuh planeta in vsega na njem
Z namenjanjem naklonjenosti in posvečanjem pozornosti naravi "ji dajemo glas, jo delamo vidno, čutečo, živo in prikazujemo njeno in naše obstoječe sobivanje. Človek je del narave in čas bi bil, da človeštvo prevzame vlogo, ki mu je bila namenjena, kot varuh planeta, živali, rastlin in narave in ne kot njegov uničevalec. Če kot družba še tega ne zmoremo, pa vsekakor lahko začnemo pri nas samih, vsak dan znova," je v razstavnem besedilu zapisala Nina Šardi.

Foto: KID KIBLA/Mori Sikora
Foto: KID KIBLA/Mori Sikora

Mori Sikora (1998) trenutno končuje magistrski študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter je pred kratkim končala program izmenjave Erasmus na Švedskem. Njeno zanimanje je usmerjeno v teme posthumanizma, narave in podnebnih sprememb, pravic živali in ohranjanja organizmov.

Navdušena je nad čutili in našo sposobnostjo občutenja in doživljanja sveta in življenja skoznje. Pogosto ustvarja instalacije iz naravno obarvanih tkanin ter prepleta medije slikarstva, kiparstva in tekstila, s čimer ustvarja bolj haptične, čutne umetnine. Njena dela so bila na ogled na razstavah tako doma kot v tujini, nekaj njenih stvaritev je v zasebnih zbirkah na Poljskem in Švedskem ter v Sloveniji in ZDA. Živi in ustvarja v Ljubljani.