Razstavo Opazovalna postaja K23 je v galerijskem prostoru KiBela Kulturno-izobraževalnega društva Kibla mogoče obiskati do 20. januarja 2024.

Boštjan Drinovec: Vetrni drsalec V3x3; nerjaveče jeklo, ležaji, 2023. Foto: KID KIBLA/Robert Ograjenšek
Boštjan Drinovec: Vetrni drsalec V3x3; nerjaveče jeklo, ležaji, 2023. Foto: KID KIBLA/Robert Ograjenšek

"Observatoriji in opazovalne postaje so lahko različnih namenov in oblik. Boštjan jih zastavi kot kinetične skulpture, katerih (ne)delovanje je odvisno od lokacije, zunaj ali znotraj. Čeprav v obeh primerih ohranijo svojo prezenco, se zunaj vzpostavijo kot nekakšne meteorološke postaje v nenehnem gibanju, znotraj pa se poudari njihova subtilna struktura iz nerjavečega jekla, ležajev in mehanizma ter prefinjena konstrukcija, ki temelji na mehaniki, včasih z dodatkom elektronike in svetlobe," piše v razstavnem besedilu.

Aplikacija Observatorij je dostopna na tej povezavi, ki bo delovala do zaprtja razstave med delovnim časom KiBele.

"Premišljenost in intuitivnost, kompleksnost in enostavnost, procesualnost in statičnost sestavljajo Boštjanov umetniški univerzum, ki s prepoznavno estetiko in samosvojimi formami nagovarja ne samo tehnično in tehnološko kompozicijo, ampak s 'funkcionalnostjo' posredno preizprašuje tudi naš odnos do narave in okolja ter do energije in zelenosti kot posledice ene od sil – vetra – in elektrike," je še mogoče prebrati v opisu razstave.

Pri pripravi razstave so sodelovali tudi Jurij Podgoršek (programiranje – Observatorij K23), Borut Savski (elektronika – Observatorij K23) in Andrej Kamnik (videomontaža – Opazovalne naprave/Videodokumentacija testiranj in delovanja 2020–2023).

Foto: KID KIBLA
Foto: KID KIBLA

Boštjan Drinovec (1973, Ljubljana) je akademski kipar in magister umetnosti. Od leta 2008 predava kiparstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Je ustvarjalec AKC Metelkove mesta in soavtor pri ureditvi njegove javne podobe.

Kot ustvarjalec je dejaven na področju male plastike (Mali uporniki, Lego mislec), galerijskih postavitev (Drevesni delec, Ples vetra, Oseminštiridesetkratokolisveta, Neskončni svet, Svetlobna postaja), kinetičnih (Moebiusov trak, Kakofonični generator) in zvočnih instalacij (Kymatikon, Retrofonija, Zvočna postaja – v sodelovanju s Primožem Oberžanom). Drinovec je tudi avtor več skulptur in spomenikov v javnem prostoru, so še zapisali v KID-u Kibla.