Razstava, ki jo v artKIT-u odpirajo drevi ob 18. uri, bo na ogled do 16. marca.

Stojan Grauf: Brajde, oglje na papir, 2006, 70x77cm. Foto: Kibla/Fotomedia
Stojan Grauf: Brajde, oglje na papir, 2006, 70x77cm. Foto: Kibla/Fotomedia

"Spremljanje opusa Stojana Graufa je kot hoja z roko-v-roki z naravo," piše v napovedi razstave. Njegov svojevrsten podpis je tudi subtilno povezovanje osebnega odnosa, ustvarjanja v naravi in z naravnimi materiali, naravni motivi in elementarnost avtorskega izraza, ki ga poudarja primarni likovni medij – risba z ogljem. "Notranja emocija se v naravi razplamti v ekspresivno slikarsko gesto, ko se skozi njo mešajo občutki ob dojemanju zunanjega okolja, po katerem se najraje giblje," so še zapisali v Kibli. Graufu ponujajo motive okolica Maribora, Pohorje in Drava, ki ga s svojo pojavnostjo prevzamejo in navdihnejo.

"Sobivanje človeka in umetnika kot naravnega bitja v okolju je eliksir, s katerim napaja umetniški vzgib. Poseganje v naravo je minimalno, skoraj platonsko v pazljivosti do obstoječega, četudi človeško ustvarjenega, a kljub vsemu vključenega v življenjski cikel nastajanja in propadanja. Vmes pa je medij, ki se zaveda, kako prostran in edinstven je prostor, ki nas zaznamuje: vseobsegajoč in lasten, od najmanjšega dela atoma do širnega vesolja, oseben in družben, naraven in umetniški, a samo eden in edini," še piše v napovedi razstave.

Stojan Grauf, Vrba, oglje na papir, 2006, 70x77cm. Foto: Kibla/Fotomedia
Stojan Grauf, Vrba, oglje na papir, 2006, 70x77cm. Foto: Kibla/Fotomedia

Leta 1958 rojeni Stojan Grauf je iz slikarstva diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) pri profesorju Gustavu Gnamušu. Znan je kot mojster risbe, prvinske vrline katere koli umetnine. Eden temeljnih vzgibov umetnikovega osebnega navdiha je prvinskost narave in naravnih materialov. Od leta 1987 ima status kulturnega ustvarjalca. Deluje na različnih področjih – od slikarstva in restavratorstva do zidnih poslikav in grafičnega oblikovanja, pa tudi projektiranja oblikovnih zasnov notranjih in zunanjih prostorov. Imel je številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini ter je prejemnik več nagrad. Grauf je tesno povezan z Mariborom, kjer živi in ustvarja.