Razstavo Maribor je svoboden lahko ujamete do konca avgusta. Foto: Muzej narodne osvoboditve Maribor
Razstavo Maribor je svoboden lahko ujamete do konca avgusta. Foto: Muzej narodne osvoboditve Maribor

Razstava Maribor je svoboden je razdeljena v tri sklope. Najprej so prikazani preboj nemške fronte na ozemlju Prekmurja in vzhodne Štajerske, ki so ga izpeljale enote Rdeče armade, ter sklepni boji slovenskih partizanskih enot z umikajočim se nemškim okupatorjem na Štajerskem in Koroškem.
Drugi sklop je namenjen prikazu vkorakanja partizanskih enot v Maribor in nekatere druge kraje severovzhodne Slovenije ter radosti prebivalstva ob koncu druge svetovne vojne in osvoboditvi izpod nacistične okupacije. Razstavo sta avtorici Mira Grašič in Irena Mavrič Žižek sklenili s prikazom vračanja mesta in njegovih prebivalcev v vsakdanje življenje.
Nemška vojska se je iz večine krajev severovzhodne Slovenije umaknila 8. ali 9. maja 1945. Neposrednih bojev za Maribor ni bilo, osvobojen je bil v okviru sklepnih operacij za osvoboditev Slovenije in Jugoslavije. Člani komande mesta pod vodstvom Štefana Pavšiča so v Maribor prispeli v večernih urah 8. maja. Prevzeli so vojaško oblast, civilno oblast pa mestni odbor Osvobodilne fronte. V jutranjih urah 9. maja 1945 so mesto zapustile zadnje okupatorjeve vojaške enote.
Maribor je med drugo svetovno vojno, ki je v mestu zahtevala več kot 2.600 smrtnih žrtev, utrpel tudi ogromno gmotno škodo, saj je bilo zaradi bombardiranj na primer kar 40 odstotkov vsega stanovanjskega fonda po vojni neprimernega za bivanje. Meščani so takoj po osvoboditvi mesta sami brez tuje pomoči začeli obnovo mesta, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Grašičeva.
Mariborčani prikrajšani za takojšnje zmagoslavje
Maribor je bil po besedah Grašičeve tudi nasprotno od drugih mest prikrajšan za takojšnje trenutke zmagoslavja. Okupacijska vojska je namreč ob umiku 9. maja še vedno streljala na ljudi. Velika proslava osvoboditve je bila šele v nedeljo, 13. maja 1945, na Trgu svobode, kjer se je zbralo več tisoč Mariborčanov.
Sledilo je obdobje velikega optimizma in zanosa. Meščani so odstranjevali ruševine, obnavljali mostove in tovarne, ponovno se je začelo kulturno in športno življenje, izvedli so volitve. Konec maja sta mesto obiskala tudi Josip Broz - Tito in junija še predsednik slovenske vlade Boris Kidrič.
Razstava, ki bo odprta do konca avgusta, je le en v nizu dogodkov, s katerim bodo v Mariboru počastili 70. obletnico osvoboditve izpod nacistične oblasti. V Univerzitetni knjižnici Maribor bodo razstavili prve slovenske povojne plakate, v Mariborski knjižnici izvedli okroglo mizo o odnosu mladih do druge svetovne vojne, osrednja občinska slovesnost pa bo drevi v Narodnem domu Maribor.