Območje NUK-a II je danes območje parkirišča, pred leti so tukaj naleteli tudi na veliko arheoloških najdb. Foto: ZVKDS
Območje NUK-a II je danes območje parkirišča, pred leti so tukaj naleteli tudi na veliko arheoloških najdb. Foto: ZVKDS
Manifest
Del projekta je tudi manifest, ki je plod sodelovanja študentov in mentorjev. V njem je med drugim zapisano, da se morata oblast in državna uprava zavzemati za državotvorno arhitekturo, da bi se morala stroka zavzemati za uveljavitev kakovostne državotvorne arhitekture, vodstvo pa, da bi se taka arhitektura gradila. Foto: Društvo arhitektov Ljubljane

V galeriji Kresija, kjer drevi odpirajo razstavo Vizije so 13 Ljubljana kot prestolnica neizvedeno, so med drugim zapisali, da je arhitektura, ki jo gradi država, njeno ogledalo, odsev njenih vrednot. Arhitektura državotvornih stavb predstavlja kulturo države, njeno zgodovino, odraža pa tudi vizijo prihodnosti. Razstavo je pripravilo Društvo arhitektov Ljubljane (DAL) v sodelovanju s študenti in mentorji Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

Pravzaprav je Ljubljana prestolnica šele zadnjih slabih 30 let, zato skozi zgodovino na tej ravni ni dovolj razvijala svoje identitete. Mesto še danes nima razvitega značaja prestolnice z ustreznimi stavbami za državne protokole, ministrstva, upravne stavbe, fakultete, muzeje, znanstvena središča, narodno knjižnico in druge. Za nekatere od naštetih sicer že obstajajo projekti, vendar ostajajo neizvedeni.

O pomenu in prepoznavnosti teh objektov
Somentorica in sokustosinja Kristina Dešman je povedala, da je postavitev razdeljena v štiri tematske sklope. V prvem je predstavljena raziskava o pomenu in prepoznavnosti državotvornih objektov v Ljubljani, ki so jo opravili študentje Fakultete za arhitekturo. Ti so vprašanja naslovili tako na politične stranke in posameznike kot tudi na stroko.

Kako daleč je kateri projekt?
Kot drugi sklop sledi časovnica, na kateri je predstavljena deseterica projektov z vsemi stopnjami, ki so jih do sedaj prešli. To so poleg NUK-a II in Centra za razvoj znanosti še Potniški center Ljubljana, Sodna stavba, SNG Drama Ljubljana, Prirodoslovni muzej Slovenije, Umetniške akademije, Upravno središče RS in Mestne občine Ljubljana, Ministrstva na Dunajski cesti in Centralni zavod za izvajanje kazni.

Predstavitve lokacij in vizij zanje
Videoprojekcije lokacij, kamor naj bi bile predstavljene arhitekture umeščene, in njihove dejanske fotografije so tretji sklop postavitve. Vizije študentov, tako pozitivne, kako bi Ljubljana lahko bila prestolnica, kot tudi negativne, kaj bo, če bodo stvari šle v smer, kot gredo danes, pa predstavljajo zadnji del razstave.

Manifest študentov in mentorjev
Projekt Vizije so 13 Ljubljana kot prestolnica – neizvedeno pa prinaša tudi manifest, ki je plod sodelovanja študentov in mentorjev. V njem je med drugim zapisano, da se morata oblast in državna uprava zavzemati za državotvorno arhitekturo, da bi se morala stroka zavzemati za uveljavitev kakovostne državotvorne arhitekture, vodstvo pa se mora zavzemati, da bi se arhitekturni projekti zanjo tudi izvedlo.

Izgradnja natečajnih objektov, ki so programsko in funkcijsko pomembni za prestolnico in za državo, je še ena izmed postavk, za katere se zavzemajo avtorji manifesta. Kot so zapisali, so neizvedeni državotvorni objekti še vedno aktualni. Vendar bi morali narediti oceno in preveriti, kateri izmed njih so še vedno ustrezni in katere zares potrebujemo, so še dodali avtorji manifesta.

Opozarjanje na prezrta poglavja
Društvo arhitektov Ljubljane s serijo razstav Vizije so odpira pereča vprašanja urejanja mesta in opozarja na prezrta poglavja problematike prostorskega razvoja prestolnice. Ideja serije je tudi predlagati in v razmislek ponuditi smernice in predloge za oblikovanje oziroma nadaljnji razvoj posameznih urbanih ambientov.

Razstava, ki jo v galeriji Kresija odpirajo drevi ob 18. uri, bo na ogled do 18. novembra. V galeriji 14. novembra prav tako ob 18. uri ob razstavi organizirajo še okroglo mizo.

Vizije so 13 – Ljubljana kot prestolnica – neizvedeno
Vizije so 13 – Ljubljana kot prestolnica – neizvedeno