Mednarodni oblikovalski dogodek vključuje serijo predavanj in skupinsko razstavo, s katerima se pri nas na vsaki dve leti predstavi pet velikih imen svetovnega oblikovanja. Foto: Robert Ilovar/IlovarSitritar
Mednarodni oblikovalski dogodek vključuje serijo predavanj in skupinsko razstavo, s katerima se pri nas na vsaki dve leti predstavi pet velikih imen svetovnega oblikovanja. Foto: Robert Ilovar/IlovarSitritar
Veliko Brumnovo nagrado za najboljše delo četrtega bienala je leta 2009 prejela skupina ZEK za oglasno kampanjo Trnfest. Foto: Fundacija Brumen

Že v ponedeljek bodo obiskovalci lahko v Kinu Šiška prisluhnili predavanjem petih velikih izvedencev iz sveta oblikovanja, v torek pa bo v Narodni galeriji odprtje dveh razstav s podelitvijo nagrad tistim, ki so v preteklih dveh letih najbolj zaznamovali področje vidnih sporočil pri nas.

Seznam del, uvrščenih na bienale, najdete tukaj, podrobno predstavitev bienalnih žirantov in njihovih predavanj pa tukaj.
Ugledni gostje o svojem delu
V Kinu Šiška je danes predavalo pet izbranih strokovnjakov s področja vidnih sporočil. Spregovorili so Mervyn Kurlansky, oblikovalec, predavatelj in soustanovitelj slovitega Pentagrama, ki bo z obiskovalci delil misli o filozofiji oblikovanja in izzivih prihodnosti; Davor Bruketa, oblikovalec, umetniški in kreativni direktor Bruketa & Žinić OM, ki bo na predavanju "Kaj smo naredili?!" predstavil kreativni proces za izjemno uspešnimi projekti on- in offline svoje agencije; Filip Pagowski, oblikovalec, ustvarjalno razpet na osi Varšava-Pariz-New York in Daljnim vzhodom, ki bo predstavil svoje življenje grafičnega oblikovalca; Gerard Unger, veliki tipograf, mojster oblikovanja črk, ki bo spregovoril o oblikovanju črk in pisav; John L. Walters, urednik priznane oblikovalske revije Eye in kolumnist Guardiana, pa bo poskušal odgovoriti na vprašanje "Če je država digitalna, je lahko vsebina vladar?" Obisk predavanj je brezplačen.

Komu letos Brumnova nagrada?
Slavnostno odprtje razstave izbranih del omenjenih oblikovalcev bo v torek ob 19.00 v novem delu ljubljanske Narodne galerije, skupaj z odprtjem Bienalne razstave – jagodnim izborom del s področja oblikovanja vidnih sporočil v zadnjih dveh letih pri nas. Najboljša dela v posameznih kategorijah bodo na slovesnosti ob odprtju nagrajena z Brumnovimi nagradami, najboljše delo Bienala pa bo prejelo veliko Brumnovo nagrado, ki jo je leta 2009 dobila skupina ZEK za oglasno kampanjo festivala Trnfest.

Razstava del 5. bienala vidnih sporočil Slovenije in razstava del gostujočih strokovnjakov bosta v Narodni galeriji na ogled do 27. novembra, od torka do nedelje, od 10.00 do 18.00, vstop bo prost. Od večera odprtja naprej bosta na prodaj tudi kataloga obeh razstav.