Marko Jakše (1959) je s svojim fantastičnim svetom na likovno prizorišče stopil v 90. letih, ko se je v Sloveniji veliko mladih ustvarjalcev odpovedalo slikarstvu. Foto: Zavod Maribor 2012
Marko Jakše (1959) je s svojim fantastičnim svetom na likovno prizorišče stopil v 90. letih, ko se je v Sloveniji veliko mladih ustvarjalcev odpovedalo slikarstvu. Foto: Zavod Maribor 2012
Marko Jakše: Len vajenec
Za dela Marka Jakšeta velja, da so deležna simpatij in navdušenja, njegov figuralni in motivni svet pa s specifično barvitostjo likovnim interpretom razgrinja umetnikov fabulativni talent. Foto: Galerija FO.VI/DK

Marko Jakše - ki se je za vztrajanje v klasičnem slikarstvu odločil na začetku devetdesetih let preteklega stoletja, ko je večina mladih slovenskih umetnikov ta medij zapuščala - je nekatera izmed del, ki bodo na ogled, ustvaril posebej za razstavo v tej galeriji.

Nenehno raziskovanje, prelito na platno
Jakšetov ikonografski razpon je ves čas izjemno širok, kar je posledica nenehnega raziskovanja tako naravnih kot fantastičnih oblik, je še pisalo v utemeljitvi nagrade Prešernovega sklada. V nadaljevanju pa še, da "je njegov slikarski opus v likovnem prostoru našega časa opazen in tehten prispevek k naši umetnostni samozavesti".

Kmalu po koncu študija je opozoril nase s presenetljivimi metaforami evropskih civilizacijskih usedlin, ki jih je zajemal iz človekove podzavesti. Njegova slikarska interpretacija motiva, za nekatere baladna ali melanholična, za marsikatero oko pa izzivalna, vznemirja tudi nepripravljenega opazovalca.

Fantastični svet fantastičnega umetnika
Za Jakšetova dela velja, da so deležna simpatij in navdušenja, njegov figuralni in motivni svet pa s specifično barvitostjo likovnim interpretom razgrinja umetnikov fabulativni talent. Njegov ikonografski razpon se ponaša z izjemno širino, kar je posledica večnega raziskovanja tako naravnih kot tudi fantastičnih oblik.

Marko Jakše se je rodil leta 1959 v Ljubljani, kjer je leta 1987 diplomiral na likovni akademiji. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Ob nagradi Prešernovega sklada 2015 je prejel tudi več mednarodnih nagrad.

Odprtje razstave v Galeriji FO.VI v Kidričevem bo drevi ob 18. uri, na ogled pa bo do 12. novembra.