V središču zgodbe so Tilen in njegovi prijatelji Žele, Tina in Sara, v katero je Tilen pravzaprav zaljubljen, čeprav si tega ne prizna. Foto: Spletna stran filma
V središču zgodbe so Tilen in njegovi prijatelji Žele, Tina in Sara, v katero je Tilen pravzaprav zaljubljen, čeprav si tega ne prizna. Foto: Spletna stran filma
Ana Dolinar, Andrej Nahtigal
Tilnovo življenje se zakomplicira, ko vanj vstopi nekdanja medicinska sestra njegove mame, pravzaprav pa lovača sumljivega porekla. Foto: Spletna stran filma
Dario Nožić Serin, Špela Colja
Ker je prepričan, da je uročen, se Tilen Sari neprestano izmika, včasih tudi ne najbolj prijazno. Foto: Spletna stran filma

mračnosti, ščepec nadnaravnega, prebujajoča se spolnost, romantika in humor so osnovne prvine t. i. mladinskih filmov; in vse to drugi film režiserja Blaža Završnika Julija in alfa Romeo ima.

Blaž Završnik je lani navdušil s prvencem Pot v raj, njegov drugi film Julija in alfa Romeo, ki prihaja v kinematografe prihodnji teden, pa je namenjen predvsem najstniškemu občinstvu, ki pravzaprav že dolgo ni imelo filma, namenjenega prav njemu. Završnikova romantična se zgleduje pri ameriških najstniških komedijah, čeprav sta osnovni scenarij napisala srbski scenarist in režiser Danilo Bećkovič in Dimitrije Vojnov, za naš prostor pa sta ga predelala Andrej Zupanc in Završnik, nastal pa je v produkciji hiše Perfo in RTV Slovenija.

Neverjetna uročenost
Zgodba pa gre tako: v središče je postavljen gimnazijec Tilen (Dariu Nožiću Serinu), ki takrat, ko je s svojim dekletom Leno, niti približno ne misli z glavo in ji, da bi se končno 'znebil junfra', s prisego na življenje mame, očeta in samega sebe priseže, da v času, ko bo na izmenjavi v Nemčiji, ne bo niti pomislil na kakšno drugo. Kar pa seveda v trenutku, ko Lena stopi na letalo, prekrši in pokliče svojo sošolko Saro (Špela Colja), piflarsko, a nadvse simpatično dekle. Vendar ga doma pričaka novica, da mu je umrla že dolgo bolna mama, kar Tilen nehote poveže s prisego, dano Leni.

In stvari se začnejo zapletati; bolj ko se Tilen druži s Saro, bolj ima njegovega očeta, postaranega tajkuna Rada (Andrej Nahtigal), v oblasti nekdanja zdravniška sestra sumljivega izvora (Ana Dolinar Horvat), najboljši prijatelj Žele (Jan Gerl Korenč) se Tilnovemu prepričanju, da ga je Lena uročila, le smeji, a kaj ko to njegovo prepričanje o uroku preprečuje izpolnitev prave ljubezni. In ko tudi Rado umre, se Tilen odpravi po nasvet k vedeževalki Elvisi (Aleksandra Balzamović).

Mlada in zagnana ekipa
Sam režiser, ki, kot je slišati, že snema nov film z glavnim igralcem, pa je v lanskem intervjuju za MMC povedal, da so ga k snemanju povabili producenti, potem ko so videli njegov kratek film Nad mestom se dani, kjer gre prav tako za mladostniško romantično komedijo. V nasprotju s prvencem pa so glavne vloge zasedli mladi naturščiki, izbrani na avdiciji, s katerimi je bilo po Završnikovih besedah delati drugače kot s profesionalci. Sproti si je izmišljeval nove trike, da je iz njih priklical tisto, kar si je zamislil, a končni rezultat kaže, da je bilo sodelovanje med režiserjem in mladimi igralci uspešno. Ozračje filma pa odlikujeta tudi natančno izbrana glasba Gramatika in skupine Tabu in fotografija filma, za katero je poskrbel Lev Predan Kowarski.

Film je predvsem mešanica resničnih najstniških težav, kjer je sicer v središču v veliki večini spolnost, hkrati pa gre tudi za nedolžno romantiko - tisto vzeto iz ameriških najstniških komedij, torej skoraj nedosegljivo in nemogoče. Kar film najočitneje in tudi uspešno pripenja na domača tla, je slengovska govorica najstniških junakov, ki dosledno sledi njenim današnjim značilnostim.

V kina prihaja film Julija in alfa Romeo
V kina prihaja film Julija in alfa Romeo