Gneča pred predstavo Hamilton. Vsi obiskovalci so morali biti cepljeni in morali so nositi zašitne maske. Foto: Reuters
Gneča pred predstavo Hamilton. Vsi obiskovalci so morali biti cepljeni in morali so nositi zašitne maske. Foto: Reuters

"Nikoli več ne želim gledališča v živo jemati kot nekaj samoumevnega. Kaj pa vi? Strašljivo je," je ob začetku s tonyjem nagrajene hip-hop predstave o ameriških ustanovitvenih očetih Hamilton dejal njen ustvarjalec Lin-Manuel Miranda.

"Hvaležen sem vam in upam, da si boste lahko ogledali toliko predstav, kolikor se bo dalo, in da boste še naprej podpirali našo industrijo," je pred predstavo nagovoril občinstvo Miranda, ki so ga oblile solze, občinstvo pa mu je namenilo stoječe ovacije.

Le nekaj ulic stran je občinstvo na predstavi Wicked presenetila Kristin Chenoweth, ki je pred 20 leti uprizorila protagonistko predstave Glindo. "Najlepše je doma," je dejala igralka navdušenemu občinstvu. "Hotela sem biti tukaj, da pozdravim New York in gledalce svoje najljubše predstave," je še dodala ljubiteljem uprizoritvene umetnosti.

Navdušeno občinstvo. Foto: Reuters
Navdušeno občinstvo. Foto: Reuters

Režiserka Levjega kralja (The Lion King) Julie Taymor pa je ob vnovični uprizoritvi predstave na kratko pripomnila: "Kot pravi Rafiki – bil je čas."

Gledališča so posodabljala prezračevalne sisteme

Broadway je bila ena izmed prvih javnih institucij, ki so se morale zaradi zajezitvenih ukrepov v epidemiji covida-19 zapreti marca 2020. V tem času so gledališča prenavljala svoj prezračevalni sistem in zagotovila razmere za varne uprizoritve na odru, kjer "tečejo" kri, solze in pot igralcev. Tako občinstvo kot igralci in tehnična ekipa morajo biti cepljeni, občinstvo pa mora nositi zaščitne maske.

Predstave Hamilton, Levji kralj in Wicket so bile pred epidemijo izjemno dobro obiskane, saj so tedensko v blagajno prinesle milijon dolarjev.

Na gledališke odre se je vrnila tudi predstava Chicago.