Bill de Blasio, župan mesta New York, je naznanil, da bodo 7. julija v tako imenovanem Kanjonu herojev na jugu Manhattna pripravili veliko parado v čast borcem proti covidu-19. "Padli smo na tla, ampak smo se pobrali in to je nekaj, kar je treba praznovati," je dejal župan in pojasnil, da so junakom obljubili praznovanje, kakršnega mesto še ni doživelo, preteklo leto pa je opisal kot največjo krizo v zgodovini New Yorka. V mestu z 8 milijoni prebivalcev so do zdaj našteli skoraj milijon okužb, zaradi covida-19 pa je tam umrlo več kot 33.300 ljudi.

"Tam bodo vsi, brez katerih mesto ne bi več delovalo," je še poudaril de Blasio, prva velika parada v mestu po izbruhu pandemije covida-19 lanskega marca, ki bo potekala po aveniji Broadway, pa bo tako polna splavov, na katerih bodo zdravstveni delavci, gasilci, policisti, učitelji, mestni uslužbenci, delavci v transportu, trgovinah in dostavljavci hrane. "To bo dan za opevanje junakov," je še dodal newyorški župan.

Nazadnje je bila take parade deležna ženska nogometna reprezentanca

Zadnjo tovrstno parado v Kanjonu herojev je imel New York leta 2019, ko so jo julija priredili v čast ženske nogometne reprezentance Združenih držav Amerike, ki je osvojila svetovno prvenstvo. Parade sicer pripravijo ob posebnih priložnostih oziroma pomembnih dogodkih in so največje v Združenih državah Amerike.

Prva taka parada je bila leta 1886 po odprtju Kipa svobode, junija 1945 so jo pripravili za poveljnika zavezniških sil v Evropi in kasnejšega ameriškega predsednika generala Dwighta Eisenhoverja, slavili pa so tudi astronavte, ki so prvič poleteli v vesolje ali na Luno. Junija 1990 so jo priredili tudi za Nelsona Mandelo, počaščene pa so bile tudi številne newyorške športne ekipe, ki so osvojile nacionalna prvenstva.