Foto:
Foto:

Vinko Globokar je skladatelj, dirigent, pedagog in pozavnist, ki spreminja vlogo klasičnih inštrumentov in jih druži z neglasbenimi.

Globokar je prvi slovenski skladatelj, ki je bil sprejet za častnega člana združenja. S tem imenovanjem se pridružuje največjim glasbenim ustvarjalcem 20. stoletja, kot so Maurice Ravel, Bela Bartok, Zoltan Kodaly in drugi.

Prešernov nagrajenec
Za svoje življenjsko delo je leta 2002 dobil tudi Prešernovo nagrado. V obrazložitvi so tedaj med drugim zapisali tudi, da sta za Globokarjevo ustvarjalnost značilni izkušenjsko rafinirana velikopoteznost starca in otroško radoživa tankočutnost. Dvojnost, ki je razvidna iz umetnikovega širokega miselnega obzorja in njegove izjemne ustvarjalne zavzetosti.

Svetovni glasbeni dnevi 2003
Generalna skupščina združenja poteka te dni v okviru Svetovnih glasbenih dni 2003, ki so ena najpomembnejših prireditev sodobne glasbe na svetu. Svetovni glasbeni dnevi v Sloveniji letos potekajo osemdesetič. Prve ocene obiska na polovici prireditve so spodbudne. Ob več kot 170 udeležencih (delegatih in drugih gostih) si je prireditve v Postojni, Ljubljani, Piranu, Portorožu, na Bledu in v Mariboru že v prvih štirih dneh ogledalo skoraj 6.000 obiskovalcev.