Foto:
Foto:

Na prvem koncertu sezone so se simfoniki predstavili z Gershwinovo Rapsodijo v modrem, krstno bodo izvedli Simfonijo Igorja Krivokapiča in Koncert za klavir in orkester Jaroslava Ježka.

Rapsodija v modrem je tudi krovni naslov prvega abonmajskega koncerta letošnje sezone, ki obsega osem abonmajskih in dva izvenabonmajska koncerta.

Posebni gosti in Peter Grašič kot solist rapsodije
Na koncertu so se simfonikom pri izvajanju Krivokapičeve Simfonije pridružili še glasbeniki Osrednjega orkestra vojske Republike Češke, češki pianist Jan Novotny bo kot solist nastopil v Ježkovem klavirskem koncertu, solist pri Gerschwinovi Rapsodiji v modrem, ki bo prirejena za kitaro in orkester, pa bo Peter Grašič.

Častni pokrovitelj koncerta je Veleposlaništvo republike Češke.

Simfoniki v novo sezono tudi z novim dirigentom
Letos je vodenje Simfonikov RTV-ja Slovenija prevzel južnoafriški dirigent David de Villiers. Taktirko mu je predal Lior Shambadal, ki je simfonike vodil prejšnja tri leta.

Programska zasnova ostalih koncertov
Vsak od koncertov letošnje sezone bo imel lasten programski naslov, ki bo poudaril rdečo nit vsakega koncerta. Obiskovalci koncertov bodo tako poleg Rapsodiji v modrem lahko prisluhnili še koncertom Verdi: Requiem, Simfonični jazz, Fin de siecle, Love me tender, Ruska velikana, Romantični Dvorak in Poletni vrvež.