3. december zaznamujemo pod imenom Ta veseli dan kulture na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva v letu 2000.

Prešernov spomenik v središču Ljubljane, avtor katerega je akademski kipar Ivan Zajec, so slovesno odkrili leta 1905. Foto: BoBo
Prešernov spomenik v središču Ljubljane, avtor katerega je akademski kipar Ivan Zajec, so slovesno odkrili leta 1905. Foto: BoBo

Dogajanje je letos seveda preseljeno v virtualno okolje. Ta veseli dan kulture bo tako danes zaživel na spletnih straneh in družbenih omrežjih posameznih sodelujočih kulturnih ustanov, so sporočili z ministrstva za kulturo. Kulturne ustanove, ki so skozi pretekli dve desetletji pripravljale brezplačne dogodke, bodo danes nekaj svojih vsebin ponudile na spletu.

Dogajanje ob letošnjem Ta veselem dnevu kulture lahko spremljate na skupnem portalu sodelujočih kulturnih ustanov.

"Če bi bilo trenutno dogajanje v svetu drugačno, bolj "normalno", bi danes kulturne ustanove po vsej Sloveniji brezplačno in na široko odprle svoja vrata obiskovalcem, v ivanški občini pa bi potekal lep kulturni dogodek," so zapisali na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer je mogoče na enem mestu spremljati današnje dogajanje.

Sorodna novica Staš Ravter: Ključna je kakovost predstav, občinstvo pride z njo

V SNG-ju Opera in balet Ljubljana bodo ob 19.30 na kanalu YouTube premierno predvajali kratke utrinke oziroma glasbenoscenske miniature.

Ljubljanska Drama bo pol ure pozneje ponudila arhivski posnetek komedije Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Kot so spomnili, si je uspešnico po nemem filmu Ernsta Lubitscha ogledalo več kot 35 tisoč gledalcev. Premiera je bila marca 2010, uprizoritev pa je z repertoarja odšla s prezgodnjim slovesom igralca Jerneja Šugmana, ki mu bo tokratno predvajanje posvečeno.

Mestno gledališče ljubljansko bo prav tako ob 20. uri na kanalu Youtube predvajalo komično dramo avtorja in režiserja Nejca Gazvode Menjava straže. S predstavo se bodo poklonili prezgodaj preminulima igralcema Gašperju Tiču in Milanu Štefetu, ki sta v predstavi igrala skupaj.

Lutkovno gledališče Ljubljana bo na svoji spletni strani objavilo lutkovno predstavo za najmlajše Zajčkova hišica Anje Štefan v režiji Martine Maurič Lazar.

Sorodna novica Novak: Druga ustavitev gledališč bi lahko imela usodnejše posledice od prve

Tudi SNG Maribor bo odprl svoja virtualna vrata in na ogled ponudil več predstav: Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik, Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona v režiji Aleksandra Popovskega, Mojstra in Margareto Mihaila Bulgakova v režiji Janusza Kice in predstavo za otroke Janko in Metka Andreja Rozmana Roze v režiji Roberta Waltla.

Ljubitelji opere bodo lahko, kot so zapisali v SNG Maribor, uživali ob mojstrovini Umberta Giordana Andrea Chenier v režiji Sarah Schinasi in Simonu Boccanegri Giuseppeja Verdija v režiji Arnauda Bernarda. Iz baletne zakladnice pa bodo ponudili mojstrovino Edwarda Cluga Peer Gynt, balet Adolpha Adama Gusar v koreografiji Aivarsa Leimanisa in sodobno plesno kreacijo Cantata v koreografiji Mauro Bigonzetti.

Člani Orkestra Slovenske filharmonije pa bodo spletne obiskovalce popeljali v svet komorne glasbe Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Foto: ZVKDS
Foto: ZVKDS

Tudi muzeji in galerije po državi se pridružujejo praznovanju Ta veselega dne kulture na spletu. Narodna galerija vabi na ogled umetnin Pinakoteke Praškega gradu od doma, ponuja pa tudi bogat program za otroke. Različne spletne vsebine, kot so virtualni sprehodi po razstavah in t. i. muzej v copatih, bo ponudil tudi Narodni muzej Slovenije.

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova med drugim pripravljata mednarodno konferenco Ves svet kot naš svet.

Tehniški muzej Slovenije bo objavil na ogled kratek film o tiskarskem oddelku ter navodila za delavnico, ki so jo pripravili v okviru nove občasne razstave Tehnika za šport.

Slovenski gledališki inštitut (Slogi) pa bo ponudil virtualen ogled stalne razstave Hoja za gledališčem - Od jezuitov do Cankarja, za različne starostne skupine pa so pripravili tudi raziskovalne gledališke liste.

Tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pripravljajo več spletnih dogodkov, v Muzeju novejše zgodovine Celje pa več virtualnih razstav.

V Pionirskem domu pa so prireditev Ta veseli dan letos preslikali iz Prešernovega trga v Festivalno dvorano Pionirskega doma. Na njej nastopajo tečajniki in tečajnice Pionirskega doma.

Sorodna novica 36. Slovenski knjižni sejem na spletu s stotimi založbami in prav toliko spletnimi dogodki

Na letošnjem spletnem Slovenskem knjižnem sejmu pa so se odločili, da dogajanje podaljšajo do 5. decembra do polnoči.

Danes se začenja tudi Decembrski sejem ilustracije, ki so ga v preteklih letih gostili v Galeriji Vodnikove domačije, vendar se letos seli na splet, kjer bo do 29. decembra na spletu ponujal nabor del 35 ilustratorjev starejše in mlajše generacije.

Prav tako danes se na spletu začenja še mariborski spletni prodajno-promocijski sejem vizualnih umetniških del Art-MUS, ki bo na svoji spletni strani ponudil virtualne razstave Živka Marušiča, Uroša Weinbergerja in Polone Lovšin.

"Kulturno lahko premagamo bolezen, s katero se trenutno soočamo"
Ob Ta veselem dnevu kulture je državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc v videoposnetku, objavljenem na spletni strani ministrstva, sporočila, da letošnji 3. december nikakor ne bo mogel biti tako vesel kot pretekla leta zaradi epidemiološke situacije, s katero se spopadamo.

"A to nikakor ne pomeni, da vam ta dan ne moremo ponuditi kulturnih vsebin. Zato vas vabimo, da obiščete spletne platforme in strani naših kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev, naših kulturnih institucij, in tako tudi sami kulturno podoživite ta Prešernov dan. S tem, ko boste ta dan izbrali kulturo, bomo skupaj na najboljši možni način povedali, da lahko kulturno premagamo bolezen, s katero se trenutno soočamo," je dejala državna sekretarka.

Ta veseli dan kulture