Zborovsko petje je eno najbolj razvitih področij ljubiteljske kulture pri nas. Foto: JSKD
Zborovsko petje je eno najbolj razvitih področij ljubiteljske kulture pri nas. Foto: JSKD

Na sklepni prireditvi pod geslom "Kjer dobrih ljudi kar mrgoli" so se na osmih prizoriščih predstavljali ustvarjalci 12 dejavnosti, ki potekajo v okviru Javnega sklada za kulturne dejavnosti, na ogled je bilo osem panog ljubiteljske kulture in osem kulinaričnih kotičkov, predstavilo pa se je okoli 3000 ustvarjalcev ljubiteljske kulture v Sloveniji.

Med 10. in 18. uro je potekal razgiban program, ki je predstavil različne obraze ljubiteljske kulturne dejavnosti na osmih prizoriščih: na prizorišču pihalnih godb so ves dan potekali koncerti različnih glasbenih zasedb z različnih koncev držav, enako je bilo na prizoriščih vokalno-zborovske glasbe in ostale žanrsko vokalno-instrumentalne glasbe, pestro je bilo tudi na prizorišču gledališč in lutk, vsi ljubitelji plesa so si lahko ogledali številne koreografije, svoje ustvarjanje pa so na ogled postavili tudi literati, tudi v obliki dvobojev. Likovna dejavnost se e predstavila v obliki odprtega ateljeja, na katerem je sodelovalo več kot 90 likovnih ustvarjalcev in fotografov iz cele Slovenije.

"Osebno menim, da smo zelo pomembni za naše družbeno življenje, kakovost življenja," je za Radio Slovenija dejal direktor JSKD-ja Damjan Damjanovič. "Vsi bodo imeli dejavnosti, animacije, tudi za otroke, ribiči bodo predstavili, kaj pomeni ribištvo, planinska zveza bo pripeljala plezalno steno."

Sklep Tedna ljubiteljske kulture

Vstop v Arboretum je bil prost. Prireditev, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja in v organizaciji JSKD-ja ter soorganizaciji Arboretuma Volčji Potok in Občine Kamnik, je spremljala tudi humanitarna akcija, na kateri bodo zbirali sredstva, namenjena otrokom, obolelim za rakom.

Na drugih prizoriščih so se predstavili še drugi različni festivalski udeleženci, od gasilcev do reševalcev in čebelarjev, na svoj račun pa so v kulinaričnih kotičkih prišli tudi vsi ljubitelji dobre hrane, ki so lahko okusili osem kulinaričnih stojnic z belokranjsko, dolenjsko, koroško, notranjsko, prekmursko, primorsko in štajersko kulinariko.

Kulturnim projektom čas in energijo namenja več kot sto tisoč ustvarjalcev

Teden ljubiteljske kulture je vseslovenski projekt za večjo vidnost ljubiteljske kulture in njenih ustvarjalcev, poklon več kot 107.000 ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem po Sloveniji in zamejstvu.