Narodni muzej Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Narodni muzej Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Tako je pokazala anketa, ki jo je med svojimi člani izvedla Skupnost muzejev Slovenije (SMS). V skupnosti so spomnili, da so po skoraj letu dni od razglasitve epidemije muzeji in galerije v vseh regijah tik pred praznikom lahko znova že drugič odprli svoja vrata.

Dolge vrste kulture željnih obiskovalcev
Velika večina je na 8. februar lahko sprejela obiskovalce, ki so očitno zelo pogrešali muzeje in galerije. Čeprav so se pred nekaterimi kulturnimi institucijami na ta dan vile vrste, so vsi obiskovalci uspeli uživati v razstavah, številne so bile po dolgem zaprtju prvič na ogled v živo.

"Kultura na čakanju", a kljub temu po državi prešerno ob kulturnem prazniku

"Z obiskom smo nadvse zadovoljni in veseli, saj so nas obiskovalci pogrešali prav tako kot mi njih. Upajmo, da se bo situacija umirila in da se muzeji ne bodo več zapirali. V novo leto smo stopili z novimi načrti in številnimi programi, ki bodo v letu 2021 razveseljevali vse ljubitelje kulture," je zapisala predsednica SMS-a Aleksandra Berberih-Slana.

Skoraj tri četrtine institucij tudi s spletno ponudbo
Kot je še pokazala anketa, je kar 74 odstotkov muzejev in galerij ponudilo med drugim programe na spletu, tako na družbenih omrežjih kot na spletnih straneh. In tudi ti programi so naleteli na velik odziv.

Kar je toliko pomembneje zaradi dejstva, da nekateri muzeji še zmeraj niso odprti, so prepričani v SMS-u. Razlogi, da njihova vrata ostajajo zaprta, so sicer različne narave, večinoma pa so povezani prav s spoštovanjem omejitev za varovanje zdravja zaposlenih in obiskovalcev.