Foto: Denzel Feurich/Groninger Museum
Foto: Denzel Feurich/Groninger Museum

Slika po vrnitvi iz roparskih rok še ni bila restavrirana. Na spodnjem delu je tako jasno vidna bela praska, za katero konservatorka-restavratorka Marjan de Visser pravi, da sega precej globoka poškodba skozi vse plasti lazure, barve in vse v plast bele podlage. "Spodaj je izvirno platno, ki je tudi malce poškodovano," njene besede navaja časopis Guardian. Po mnenju strokovnjakinje je poškodba verjetno posledica udarca slike ob nekaj trdega.

Proučevanje slike in njene zgodovine
Trenutno poteka natančna analiza slike – de Visser preverja, kakšne materiale je slikar uporabljal, ali so bili kakšni starejši restavratorski poseg in kako je bila pričvrščena. "Če vsega tega ne vemo, ni mogoče pripraviti konservatorskega načrta." Nekaj restavratorskega dela je kot pripravo na temeljitejši poseg že opravila – s slike je odstranila umazanijo in lak.

Ta teden so sliko predstavili medijem, marca pa bo po končanem konservatorsko-restavratorskem postopku na ogled javnosti. Točneje, od 29. marca jo bodo spet razstavili v Muzeju Groninger, kjer je slika več kot 120 let. Ukradli so jo sicer iz drugega muzeja. Marca je leta 2020 namreč slika na posodi v Muzeju Singer Laren v Amsterdamu, kjer je bila vključena v skupinsko razstavo. Muzej je kmalu po odprtju razstave zaradi ukrepov proti širjenju covida-19 zaprl vrata. Ravno na dan Van Goghovega rojstnega dne, 30. marca, je v zgodnjih jutranjih urah moški razbil muzejska steklena vrata, snel sliko s stene in z njo pobegnil na motorju.

Foto: Denzel Feurich/Groninger Museum
Foto: Denzel Feurich/Groninger Museum
Sorodna novica Ukradeno sliko Vincenta van Gogha vrnili pred detektivova vrata

Najdena slika se znajde na pragu preiskovalca
Po treh letih in pol iskanja slike je nek drugi moški (ki menda s krajo ni imel zares povezan) delo prostovoljno vrnil na prag hiše preiskovalca Arthurja Branda, znanega tudi kot Indiana Jonesa umetniškega sveta (to ni bilo prvič, da se je ukradena umetnina takole znašla pred njegovimi vrati). Moški, čigar identitete zaradi njegove lastne varnosti policija ni razkrila, je sliko vrnil ovito v okrvavljeni prevleki za blazino in položeno v Ikeini modri vrečki.

Osumljenca kraje slike so sicer aretirali že leta 2021 in ga obsodili na osem let zapora zaradi tatvine. Delo je nato v kriminalnem podzemlju prehajalo iz enih rok v druge, dokler se ni nekdo odločil, da prekine krog in jo vrne. Krajo slike je po navedbah nizozemskih oblasti naročil Peter Roy K., ki je že prestajal zaporno kasen zaradi ločenega primera, povezanega z uvažanjem kokaina, izvedel pa jo je 59-letni Nils M., ki je bil leta 2021 tudi obsojen.

Direktor Muzej Groninger Andreas Blühm in direktor Muzeja Singer Laren Evert van Os ob vrnitvi slike v muzej. Foto: Groninger Museum
Direktor Muzej Groninger Andreas Blühm in direktor Muzeja Singer Laren Evert van Os ob vrnitvi slike v muzej. Foto: Groninger Museum

Iz zgodnjega van Goghovega obdobja
Slika Spomladanski vrt župnije v Nuenenu je nastala leta 1884 in je delo iz umetnikovega zgodnjega obdobja. Takrat je slikal v temnem koloritu rjavkastih tonov, predvsem življenje in v svojem domačem okolju. Na sliki vidimo Nuenen, kraj, kjer so živeli Vincentovi starši. Gre za pogled v krajino s cerkvijo v ozadju in žensko figuro v črnem oblačilu, ki se ozira proti gledalcu. Slika je v Muzej Groningen prišla, ko jo je na začetku 20. stoletja kupil neki univerzitetni profesor. Mestu oz. muzeju je bila podarjena leta 1962.