Ukrajinska industrija rojevanja otrok, finska dokumentarna oddaja

Finski filmar Antti Kuronen se je v svojem dokumentarcu Ukrajinska industrija rojevanja otrok poglobil v vprašanja nadomestnega materinstva. Osredočil se je na Ukrajino, ki je v zadnjih nekaj letih dejansko postala največji ponudnik storitev nadomestnega materinstva na svetu. "K nam prihajajo ljudje iz 30 držav. V resnici prihajajo z vsega sveta," pove eden izmed zdravnikov v dokumentarcu.

Epicenter nadomestnega materinstva
Za posredniška podjetja in klinike je to zelo donosen posel, saj neplodnih parov z vseh koncev sveta ne zmanjka oziroma jih je čedalje več. Mnogim ženskam, ki v zameno za plačilo oddajo svoje jajčece ali postanejo nadomestne matere, to pomeni izhod iz revščine. "Velika tragedija ukrajinskega ljudstva je, da je postalo epicenter nadomestnega materinstva," pove eden od sogovorcev v filmu. Med listanjem po katalogu v eni izmed klinik pa razložijo denimo, da je cena za jajčece neke določene ženske 6000 dolarjev.

Sorodna novica Kako po otroka? Epidemija razkrila razsežnosti nadomestnega materinstva v Ukrajini.

Kaj se zgodi v primeru zapletov?
Vendar ob množici mogočih zapletov med nosečnostjo – tudi v primeru ogroženosti njihovega življenja – lahko ostanejo popolnoma same. Ta sistem namreč ne zagotavlja ne varnosti žensk ne pravic otrok, saj "če se kaj zgodi, nadomestna mati težko uveljavlja svoje pravice". V dokumentarcu je predstavljen tudi primer deklice z motnjami v razvoju, ki se ji je ameriški par zaradi tega preprosto odpovedal.

Gre za popolnoma svež dokumentarec, ki nosi letnico 2021. Prav pandemične razmere so tiste, ki so razkrile razsežnosti nadomestnega materinstva v Ukrajini.