Juan Carlos Copes v šovu Tango's Feeling leta 2005. Foto: EPA
Juan Carlos Copes v šovu Tango's Feeling leta 2005. Foto: EPA

Tango je začel plesati že v rosnih letih. Ko je bil star 17 let, je začel plesati s soplesalko in poznejšo ženo Mario Nieves, ki je imela takrat komaj 14 let. Veljata za legendarni par, ki je odigral vodilno vlogo v renesansi plesanja tanga v 70. letih. Copes je bil prvi, ki je postavljal koreografije za tango šove, sodeloval pa je tudi pri sedmih filmih.

Fred in Ginger v tangu

Z Mario sta se poročila leta 1964, se čez devet let ločila, a desetletja ostala soplesalca. Kot je dejala Maria, je njun kompleksni zasebni odnos ključno pripomogel k izboljšanju njunega plesa. Slovela sta kot Fred Astaire in Ginger Rogers v tangu.

Njune izjemne plesne veščine so ju odpeljale tudi na Broadway, med letoma 1962 in 1964 sta sodelovala tudi v šovu Ed Sullivan Show, plesala pa sta tudi na Juilliardu, Stanfordu in Sorboni.

Skupaj sta plesala do leta 1997. Pozneje je veliko plesal s hčerko Johano, ki se mu je rodila v drugem zakonu z Myriam Albuernez.

Kot poroča Wikipedija, je tango po padcu diktature doživel renesanso, pri kateri sta Copes in Nievesova odigrala vodilno vlogo. Med njegovimi slavnimi učenci so bili Robert Duvall, Julio Bocca, Mihail Barišnikov in Liza Minnelli.

Leta 2015 se je upokojil z odrov zaradi zdravstvenih razlogov in finančnih težav.