"Analizira ga skozi oči sprehajalca, ki se v določen kraj vrača in ga raziskuje skozi množico arhitekturnih posebnosti, geometrijskih struktur ali ornamentov. Posamezne zgoščene detajle kompozicijsko sestavlja s ponavljajočimi se geometrijskimi elementi v prostorsko zaokrožene panoramske ali vedutne celote, hkrati pa se spogleduje z ustvarjanjem prostora, pri čemer združuje in lomi več perspektiv in pogledov na enem mestu. Precizno, skoraj arhitekturno risbo mesta združuje z barvnimi površinami in prostorskimi linijami. Tako podobo že znanega mesta predstavi z novimi poudarki, anomalijami in zrcalnimi podobami," sporočajo iz Kulturno-izobraževalnega društva Kibla.

Osnova vsakega dela Natalije Juhart Brglez je natančna risba, ki jo nato nadgradi še v klasični grafični tehniki globokega tiska, jedkanici in akvatinti oziroma njuni kombinaciji, v zadnjih letih tudi v tehniki sitotiska. Hkrati ustvarja tudi šivano risbo, pri čemer z uporabo črne niti raziskuje različne kvalitete, ki jih ta ponuja.

Natalija Juhart Brglez (1992, Ptuj) je leta 2018 končala magistrski študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in leta 2019 zaključila še magistrski študij grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Za svoje delo je bila nagrajena z nagrado odličnosti za grafiko na japonskem natečaju Utazu Art Award Biennale 2018, priznanjem Bienala slovenske grafike Otočec/Novo mesto 2018, Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani 2017/2018 za cikel sedmih grafik, posvečenih Benetkam, z listino Primavera Galerije DLUM 2019, z nagrado kuratorjev galerije DLUM 2021 ter posebnim častnim priznanjem za prispevek k razvoju svetovne umetniške grafike Internacionalnega trienala grafike Bitola 2021.

Razstavlja tako doma kot v tujini. Živi, dela in ustvarja v Mariboru.