Zagotovo najstarejši pacient doslej. Foto: EPA
Zagotovo najstarejši pacient doslej. Foto: EPA

Amsterdamski muzej Allarda Piersona se je za ta podvig povezal s tamkajšnjim univerzitetnim kliničnim centrom. Poleg CT-ja so bile mumije deležne tudi rentgenskega slikanja.

Ena izmed petih ptic, ki so jih slikali. Foto: EPA
Ena izmed petih ptic, ki so jih slikali. Foto: EPA

Vsako obdobje ima svoje modne muhe
"Živalske mumije so bile v modi med sedmim stoletjem pred našim štetjem in drugim stoletjem našega štetja," je po poročanju nizozemskega časopisa Het Parool dejal Ben van den Bercken, kustos v dotičnem muzeju. "Mumije živali se vse pogosteje raziskujejo na mednarodni ravni, saj nam lahko veliko povedo o verskih obredih starih Egipčanov in o tem, kako so ravnali z živalmi. Upamo, da bomo s temi skeniranji dobili veliko novih podatkov in bomo lahko odgovorili na pereča vprašanja," je še dodal.

Pester nabor pripadnikov živalskega kraljestva
Med 13 mumijami so po en krokodil, miš in hrošč skarabej, dve mački, tri ribe ter pet ptic. Skarabeji in krokodili so bili v starodavnem Egiptu spoštovani kot simbol boga Heprija, povezanega z vzhajajočim soncem, in boga z zapleteno in spremenljivo naravo Sobeka, povezanega s plodnostjo in borilno močjo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kot so povedali raziskovalci, krokodilu še nikoli niso odstranili povojev in za pregled s CT-jem jim tudi tokrat ni bilo treba storiti tega. "Na slikah z visoko ločljivostjo ... lahko zares vidimo vse," je po poročanju časopisa dejal CT-tehnik Nick Lobé.

"Menim, da je bolje imeti sveže ribe"
Radiolog Roel Jansen, ki je imel do zdaj izkušnje zgolj z rentgenskim slikanjem ljudi, je dejal, da gre za "zabaven način, da svoje siceršnje znanje uporabiš za povsem drugačno vejo znanosti". Mumije so na rentgenu videti drugače, kot bi nemara pričakovali, če bi sklepali po hollywoodskih filmih. "Menim, da je bolje imeti sveže ribe," se je še pošalil Jansen.

Izsledki raziskave bodo predstavljeni decembra in januarja v muzeju Allarda Piersona. Foto: EPA
Izsledki raziskave bodo predstavljeni decembra in januarja v muzeju Allarda Piersona. Foto: EPA