Začenja se danes in bo v Kinodvoru potekal do sobote.

"Filmi, ki smo jih zbrali za letošnji festival, so nas vse zaznamovali. Iz dvorane smo odšli včasih zamišljeni, včasih energični, a vedno polni vtisov." Foto: Kinodvor

6. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade prinaša šest celovečernih filmov s spremljevalnim dogajanjem, vse po izboru mladih članov letošnjega Kinotripovega filmskega kluba.

Od aktualnih dokumentarcev do razmišljujočih dram
Program festivala, ki obsega od aktualnih dokumentarcev, razmišljujočih dram in napetih filmskih zgodb do filmske klasike, je kurirala ekipa sedmih srednješolcev.

"Filmi, ki smo jih zbrali za letošnji festival, so nas vse zaznamovali. Iz dvorane smo odšli včasih zamišljeni, včasih energični, a vedno polni vtisov. Filmi obravnavajo različne tematike in so si nasplošno zelo raznoliki – od dokumentarnih aktivističnih filmov pa do klasik o lepoti življenja, zato smo prepričani, da bo na letošnjem festivalu vsak odkril nekaj zase," so povedali kinotripovci.

Kinotripova festivalska projekcija filma Nikoli redko včasih vedno bo potekala v sodelovanju s 27. Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti – Mesto žensk. Foto: Kinodvor
Kinotripova festivalska projekcija filma Nikoli redko včasih vedno bo potekala v sodelovanju s 27. Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti – Mesto žensk. Foto: Kinodvor

Festival bo zagnal zadnji film večkrat nagrajene režiserke Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno, ki bo gledalce popeljal v intimno pripoved o dekliškem pogumu, zaupanju in solidarnosti. Zvečer bo sledilo uradno odprtje festivala s filmom Življenje brez Sare Amat, ki prinaša čutno zgodbo o zadnjih dnevih poletja, polnih skrivnosti in nežnih trenutkov nepozabne ljubezni. Projekciji bo sledil virtualni pogovor z režiserko filma Lauro Jou.

Natančen program Kinotripa si lahko pogledate na tej povezavi.

Petek bo na velika platna pripeljal dokumentarni film Dragi otroci prihodnosti z zgodbami treh mladih aktivistk, ki so svoje življenje posvetile boljšemu jutri. Zatem nas bo film Slalom z napeto zgodbo o zmagoslavju in s preizpraševanjem meja v svetu vrhunskega mladinskega športa odpeljal do roba belih strmin.

"V soboto bomo filmska potovanja začeli v Italiji z dokumentarnim filmom Futura, ki izriše poteze mlade generacije in nam skozi njene oči prikaže, kako je biti mlad na našem koncu sveta. Festivalsko dogajanje bomo okronali s filmom Harold in Maude, kultno klasiko in eno najbolj nenavadnih romanc v zgodovini filma," so zapisali v Kinodvoru.

Življenje brez Sare Amat (La vida sense la Sara Amat, 2019), film o zadnjih dnevih poletja, polnih skrivnosti in nežnih trenutkov nepozabne ljubezni. Foto: Kinodvor
Življenje brez Sare Amat (La vida sense la Sara Amat, 2019), film o zadnjih dnevih poletja, polnih skrivnosti in nežnih trenutkov nepozabne ljubezni. Foto: Kinodvor

Poleg že omenjenega pogovora z režiserko Lauro Jou se na festivalu obetajo tudi drugi pogovori z režiserji in režiserkami, ki jih bodo sproti najavljali na spletni strani Kinodvora.

Letošnja novost v spremljevalnem programu je podkast Kinotripanje. "Pred mikrofonom se bodo znašli različni gosti in skupaj s kinotripovci tripali na filme, kino in druge aktualne teme, ki trenutno navdihujejo mlade. Sveže in ušesom prijetno zašiljene epizode bodo ponudile tudi vpogled v festivalsko zakulisje," opisujejo.

Mladi bodo podelili Kinotripovo nagrado občinstva
Vse festivalske dni bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, poskrbljeno bo za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mladi kinotripovci pripravili zanimive filmske uvode, poudarjajo v Kinodvoru. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

V Kinodvoru 6. mednarodni filmski festival Kinotrip